Tarım ve Orman Bakanlığından arazi toplulaştırma çalışması

Tarım ve Orman Bakanlığı, arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında gelecek yıl 700 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması başlatılacağını açıkladı.

Ekleme: 27.10.2023 23:55:04 / Güncelleme: 27.10.2023 23:55:04 / Güncel
Destek için 

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, geçen yıl itibarıyla 23,9 milyon hektar tarım arazisinin 16,5 milyon hektarı ekilen, 3 milyon hektarı nadasa bırakılan, 718 bin hektarı sebze yetiştirilen ve 3,7 milyon hektarı meyve, zeytin ağaçları ve bağcılık için ayrılan alanlardan oluştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projelerde, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik arazi kullanım planlarının tamamlanması, toprak veri tabanının oluşturulması, erozyonla mücadelenin etkinleştirilmesi öncelikli konular arasında yer alıyor.

Çok parçalı arazi yapısının ortaya çıkardığı küçük tarım parsellerinin uygun ölçeğe getirilmesi amacıyla hız verilen arazi toplulaştırma çalışmalarında tescil işlemleri gerçekleştirilerek toplulaştırması tamamlanan alanın bu yılın sonunda 7,3 milyon hektara ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl ise 700 bin hektarda toplulaştırma çalışmasının başlatılması ve 603 bin hektarda tescil işlemlerinin tamamlanması planlanıyor.

Sulu tarımın yaygınlaştırılmasıyla verimli sulama sistem ve tekniklerin kullanılması için ürütülen çalışmalarla, tarımda suyun verimli kullanılmasına yönelik tedbirler alınıyor.

Bu kapsamda Devlet Su İşlerinin (DSİ) çalışmalarıyla bu yıl sonunda sulamaya açılan alanın 7,1 milyon hektara ulaşması bekleniyor. (İLKHA)