Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde görev yapan akademisyenler arı sütü ve arı zehri üzerinde yaptıkları çalışmalar kapsamında kıymetli veriler elde etti.
Bilim adamaları tarafından arı sütü üzerinde yapılan çalışmalar kapsamında sütün medikal anlamda nörodejeneratif hastalıklardan tedavisinde ve şeker hastalığında görme kaybına sebep olan glokom hastalığının tedavisine katkı sunduğu tespit etti.
Yürütülen çalışmalar kapsamında yine arı zehrinde merittin izole edilmesi ile birlikte üretimin geliştirilmesinden sonra ülkeye katma değer noktasında katkı sunacağı düşünülüyor.
"Medikal anlamda kullanılabilecek kıymetli veriler elde ettik"
Yaptıkları çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şentürk, "Şuanda Ağrı'da arıcılık ve arı ürünleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Ağrı ve merkez köylerde elde edilen arı sütü üzerine çalışma yaptık ve bu çalışmalar sonucunda medikal anlamda kullanılabilecek kıymetli veriler elde ettik. Bu medikal anlamdaki kıymetli verilerin türleri hakkında detay verecek olursak; bunlar nörodejeneratif hastalıklardan tedavisinden tutunda şeker hastalıklarında görme kaybına sebep olan glokom hastalığı gibi hastalıkların tedavisine kadar birçok hastalık tedavisinde işe yaradığını gördük. Şuanda da bunu makale aşamasına taşımaya çalışıyoruz. Yani Ağrı'dan elde edilen arı sütünün Ağrı ile beraber duyurulması için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
Buluşun geleneksel tıpa katkı sunacağını belirten Şentürk, "Şuanda yapılan çalışmalar geleneksel tıpta kullanılan şeylerin daha ileri boyutta yani artık modelleme, faz çalışmalarını ilaç olarak kullanma aşamasından dozaj belirleme faz çalışmalarına öncü olacak çalışmalar yapıyoruz, hatta yaptığımız çalışmalarımızın bir kısmı faz1 çalışması ya da tedavi çalışması olarak adlandırılıyor." İfadelerini kullandı.
"… virüslerin öldürülmesi hele hele yeni atlattığımız Covid tedavisinde bile merittin proteinini kullanılabildiğini …"
İzole edilen medittin ile ilgili de açıklama yapan Prof. Dr. Şentürk, "Aynı zamanda yine dünyanın bu alanda sayılı hocalarının görev yaptığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte arı zehri ve arı zehrindeki çok kıymetli bir protein olan medittin'i izole etmeye başladık başarılı bir şekilde. Bu medittin'in dünyadaki en yüksek verim oranını neredeyse yüzde 70'ini yüzde 69.2 oranında medittin olduğunu tespit ettik, arı zehrimizde onu da izole edebildik başarılı bir şekilde. Peki, bu ne işe yarıyor? Arı zehrini ister Ağrı'dan ister Van'dan elde edelim merittin elde ettiğimiz sürece 1 miligramını yaklaşık 2 bin Dolar gibi paraya satabildiğimiz kıymetli bir protein bu. Üzerinde farklı farmasotik etkiler çalışıyor, yapılan çalışmalara baktığımızda medikal kullanımın sahasında, antivirallerin yani virüslerin öldürülmesi hele hele yeni atlattığımız Covid tedavisinde bile merittin proteinini kullanılabildiğini ve tamamen doğal olmasının ve çok çok düşük dozlarda olmasından dolayı etkilerini görebiliyoruz. İmkanlarımızı biraz daha geliştirip hem ülkemize katma değer olarak hem de şehrimize büyük bir değer katarak bu işi yapabileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)