Malatya’da çiftçilere 575 ton tohum dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, yüzde 75 hibe ile Malatya’da bin 15 üreticiye 30 bin dekar alana ekilmek üzere 575 ton yerli tohum dağıtımı yapıldı.

Ekleme: 24.10.2023 16:15:06 / Güncelleme: 24.10.2023 16:15:06 / Ekonomi / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya Valiliği ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, İl Protokolünün katılımıyla, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında üreticilere buğday tohumu dağıtım töreni gerçekleştirildi.

“Tarımsal üretimde en önemli husus, insanları bulundukları yerde tarımsal üretimin içinde tutmak ve en önemli sıkıntıları olan girdi maliyetlerini asgariye indirmektir!”

Selamlama konuşmalarının ardından programın açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, “Gerek il ekonomisine sunduğu katkı gerekse de sosyal yaşam içeresindeki tarımla uğraşan kitlenin il içirişindeki payı dikkate alındığında, Tarım Malatya ilimiz için de vazgeçilmez bir sektördür. Yaklaşık 280 bin hektar mera alanı, 422 bin hektar tarım arazisi ve yaklaşık 550 bin büyük ve küçükbaş hayvan varlığıyla Malatya ilimiz de önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir. Tabii tarımsal üretimde en önemli husus, insanları bulundukları yerde tarımsal üretimin içinde tutmak ve en önemli sıkıntıları olan girdi maliyetlerini asgariye indirmektir.” diye dikkat çekti.

“Bin 15 üreticimize 30 bin dekar alanda ekilmek üzere 575 ton yerli ve milli tohum dağıtacağız”

Akar, “Bakanlığımızca tarım arazilerinin etkinliğinin arttırılması projesi kapsamında tohum dağıtımını yapıyoruz. Burada projedeki temel amacımız, sertifikalı tohum kullanarak birim alandan daha fazla verim almak atıl ve kullanılmayan bir kısmı da nadasa bırakılan tarım arazilerimizi üretime ve ekonomiye kazandırmak ve küçük aile işletmelerinin gelirlerini artırmaktır. Yüzde 75 Hibe ile yaklaşık 8 milyon bedelle bin 15 üreticimize 30 bin dekar alanda ekilmek üzere 575 ton yerli ve milli tohum dağıtacağız. 16-17 bin ton civarında 160 Milyonluk bir katma değer bekliyoruz.” diye konuştu.

“İnanıyorum ki dünyanın en kaliteli ürünlerini İnşallah Malatya’da üreteceksiniz”

Bakanlığın çiftçileri birçok alanda desteklediğini belirten Vali Ersin Yazıcı, “Pandemi döneminde öğrendik ki üretmeden, tarım ve hayvancılık olmadan ve üretmeden yaşamın bir anlamı yok. Daha doğrusu yaşamın devam etme ihtimali de yok. Dolayısıyla Pandemi bize çok şey öğretti ama öğrettiklerinin başında da bu sektörün ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bir köylü çocuğu olarak; Malatya’nın gururları olan çiftçilerimize bakanlığımızın yaptığı bu özel desteği mutlulukla karşılıyoruz. Dünya standardında ürünleri üretip hem ülkemiz hem de dünyaya ihraç etmeliyiz. Bizim çiftçimiz bunu yapabilir, bunu yaptığınızı kayısı ihracatı ile dünyaya gösteriyoruz. Devir, en kalitelisini, en iyisini ve güzelini üretme devri. Çiftçilerimiz bunu başarıyor, başarmaya da devam edecek. Bu noktada tarım bakanlığımız, il müdürlüğümüz, valiliğimiz ve odalarımız emrinizde. Her türlü teknik desteği sağlamak bizim birinci vazifemiz. Sizler de inanıyorum ki dünyanın en kaliteli en güzel parmakla gösterilen ürünlerini İnşallah Malatya’da üreteceksiniz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere tohum dağıtımına geçildi. (İLKHA)

 

İlgili Galeriler