"Siyoznizmin saflarına gönüllü asker olarak katılanların vatandaşlığının kaybettirilmesi gerekiyor"

Avukat Enes Kiraz; işgal ordusuna katılarak Filistinlileri katletmeye çağıran işgalcilerin emrine uyan Türkiye vatandaşlarının, 5901 sayılı kanuna göre vatandaşlıktan çıkarılması gerektiğini belirtti.

Ekleme: 23.10.2023 18:05:05 / Güncelleme: 23.10.2023 18:12:02 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 29'uncu maddesi’nin 'c' bendinde, yabancı ülke adına askerlik hizmetlerinde bulunanların Türkiye vatandaşlığını, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile kaybedebileceklerini öngörüyor.

29'uncu maddenin 'c' bendinde "İzin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanların" Türkiye vatandaşlığını kaybedebilecekleri hükmü yer alıyor.

Uluslararası hukuka göre "vatansız" terimi, vatandaşlık hakkını kaybeden ve bir yenisini kazanamayan kimseler için kullanılıyor. Vatandaşlıktan çıkarılan kişiler, hiçbir devletle vatandaşlık bağı olmayan kişiler için kullanılan "haymatlos" şeklinde tanımlanıyor.

Vatansız kişi bir devletin vatandaşlığında olmadığı için şahsı veya mallarına milletlerarası hukuka aykırı herhangi bir fiilden dolayı hiçbir devletin diplomatik korumasından yararlanamıyor.

Siyonist işgalcilerin Gazze'deki savunmasız Müslümanlara uyguladığı soykırıma, dünyanın her yerinden yedek işgal askerleri, sözde savunma bakanlıklarının Gazze'ye kara harekatı için yaptığı çağrı üzerine bu işgal bölgesine gidiyor.

Fransa, Almanya, İngiltere, ABD, Kanada, Arjantin, Brezilya gibi ülkelerden masum Müslümanları katletmek üzere giden yedek askerler kameralar önünde çeşitli propaganda mesajları vererek uçaklara binerken; Türkiye'den soykırıma destek için gidenler ise sessiz ve sinsice hareket ediyor.

Avukat Enes Kiraz, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"Ne yazık ki bazı vatandaşlarımız haddini aşarak ve yasalarımıza aykırı davranarak işgalci israilin saflarına 'gönüllü asker' olarak geçmek istemiştir"

İşgalciler tarafından başta Gazze olmak üzere Filistin'in birçok şehrinde masum insanların acımasızca katledilmesi üzerine gerek medyada gerek sosyal medyada herkesin etkin bir konuma geçtiğini belirten Kiraz, "Kimi insanlar masum Filistin halkının yanında durmayı tercih kimisi de işgalci israilin neredeyse bir asra zulmün, soykırımını göz ardı ederek ve 'masum' göstermeye çalışarak yanında durmaya çalışmıştır. Bu konuda ne yazık ki bazı vatandaşlarımız haddini aşarak ve yasalarımıza aykırı davranarak işgalci israilin saflarına 'gönüllü asker' olarak geçmek istemiştir." dedi.

"Siyonizmin safına katılanların vatandaşlığının kaybettirilmesi gerektiğini söylememiz gerekiyor"

Kiraz, "Medya ve sosyal medyada gördüğümüz kadarıyla israilin Türkiye Misyonu Başkan Yardımcısı Nadav Markman isimli şahıs, 10 Ekim tarihli sosyal medya paylaşımında kendisine e-mail ve sosyal medya vasıtasıyla birçok Türk vatandaşının 'gönüllü' olarak israil safına katılarak, askerlik yapmak istediğini belirtmiştir. Biz hukukçular; burada bir yasaya aykırılık olduğunu, bu kişilerin aslında vatandaşlığının kaybettirilmesi gerektiğini söylememiz gerekiyor. Bu husus Türk Vatandaşlık Kanunu'nun 29'uncu maddesinin 1'inci fırkasının c bendinde düzenlenmiştir. Burada açık bir şekilde, bu husus yasaya aykırılık taşımaktadır. Bununla beraber izin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapan kişilerin Cumhurbaşkanlığı kararı ile vatandaşlıklarının kaybettirilebileceği düzenlenmiştir. Hatta öyle ki; hem israil hem Türk vatandaşı olan bireylerin dahi izin almaksızın bu eylemi gerçekleştirmesi vatandaşlığını kaybettirilmesi kanunu bir gerçekliktir. Siyoznizmin ve işgalci israilin saflarına katılan gönüllü Türk vatandaşlarının kanuni bir açıklığı ve bağlayıcılığı olduğu gerekçesi ile vatandaşlığının kaybettirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)