Oduncular Sitesi Camii'nde düzenlenen icazet programı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayıp kasidelerle devam etti.
Tören, Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, Batman İl Müftüsü Nihat Kök, çevre illerden müftüler, bölgenin tanınmış kanaat önderleri, şeyh, alim, ilçe müftüleri ve mollaların yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
İcazet programının ardından duygularını İLKHA mikrofonuna aktaran ilim talebeleri, toplumun ıslahında büyük etkisi olan medreselerin önemine dikkat çekerek ailelere çocuklarını medreselere gönderleri tavsiyesinde bulundu.
"İcazet belgesini hak etmek için birçok merhaleden geçtik"
28 arkadaşıyla beraber icazet alan ilim talebesi Abdülhamit Uçar, "Bugün 28 arkadaşımla beraber toplamda 29 kişi ilmi icazetimizi aldık Elhamdülillah. Bu ilmi icazeti almak için birçok merhaleden geçtik. 6-8 senelik bir sürenin neticesinde bu ilmi elde ettik. Bu ilim kolay elde edilmiyor. 7-8 senelik süre içerinde ilk önce Kur'an-ı Kerim öğreniyoruz. Ardından, sarf, naif, hadis, tefsir ve siyer ilimleri okuduk. Bunları bitirdikten sonra mantık, münazara, belagat ve mani ilimlerini okuyoruz. Hepsinin toplamında Cemʿu’l-cevâmi okuduktan sonra icazeti almaya hak kazınıyoruz. Bundan sonra bir akademisyen ve müderris olarak Müslüman halka ve insanlara faydalı bir birey olarak hizmet etmeyi hedefliyorum." ifadelerini kullandı.
"İnsanlara faydamız dokunsun diye ilim okuduk"
İnsanlara faydalı olmak ve öğrendiklerini insanlara aktaracaklarını ifade eden ilim talebesi Umut Alber, "Siirt'e bağlı Kurtalan'da ilk Arapça eğitimimi almıştım. Burada da hafızlık eğitimini aldım. Bugün de ilmi icazet merasiminden sonra icazet belgemi aldım. Okuduğumuz ilimden insanlar faydalansın ve bizlerin de başka insanlara faydamız dokunsun diye okuduk." dedi.
"Fıkıh, hadis usulü gibi birçok ilmi dersler aldık"
Ailelere, çocuklarını medreselere görmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan ilim talebesi Muhammed Nurullah Alp, "Her şeyin bir başlangıcı olduğu gibi sonu da vardır. 2010 senesinde burada medrese eğitimime başladım. Fıkıh, hadis usulü gibi birçok dersler aldık. Bugün de çok şükür eğitimimizi tamamladık ve icazet belgemizi alarak mezun olduk. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Seydalarımız gibi bizler de öğrendiğimiz ilimleri aynı şekilde Müslüman kardeşlerimize hem maddi hem de manevi olarak aktaracağız inşallah. Her aileye tavsiyem çocuklarını medreseye göndermeleridir. Çünkü medresede hem dinlerini öğreniyorlar hem de dünyalarından da kazanımlar elde ederler." şeklinde konuştu.
"Kim ki dünyayı istiyorsa ilim okusun, kim ki ahireti istiyorsa yine ilim okusun"
Medresede birçok ilmin öğrenildiğine dikkat çeken ilim talebesi Adem Keskin, "Eğitim, nasıl ki ilkokuldan başlıyor ta ki üniversiteye kadar sürüyor. İslam âleminin medreselerinde de yaklaşık 6 yıl süren bir eğitim var." diyerek şunları söyledi:
"Öğrendiğimiz bu ilimler fıkıh, hadis, tefsir, kelam, mantık gibi birçok ilim okunuyor. Üniversitelerdeki tıp bölümü gibi 6 yılda bitiyor. Milletimize daha çok faydalı olmak istiyoruz. Çünkü Peygamber Efendimiz, İmam Ali'ye şöyle buyuruyor; 'Bir kişinin hidayetine vesile olmak, sana Hayberin fethinden daha hayırlıdır' bundan dolayı okuduğumuz bu ilim önce kendi hidayetimize, ardından ailemize ve bütün İslam ümmetine faydalı olmasıdır. Bütün Müslümanlara tavsiyemiz çocuklarını medreselere göndermeleridir. Çünkü Hazreti Ali, bir sözünde 'Kim ki dünyayı istiyorsa ilim okusun, kim ki ahireti istiyorsa yine ilim okusun, ikisini de isteyen varsa yine ilim okusun.' Zira kim ilim okursa Allah Teâlâ bütün kapıları ona açmaktadır." (İLKHA)