Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan Filistin açıklaması

Bir dizi açılış ve programa katılmak üzere Van’a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Filistin ve siyonist işgal rejimi arasında yaşanan çatışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Ekleme: 14.10.2023 00:25:10 / Güncelleme: 14.10.2023 00:25:10 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Van Ferit Melen Havalimanında Vali Ozan Balcı, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu ve il protokolü tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilikte yapılan toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’a ilin genel durumu ile ilgili sunum eşliğinde bilgi verildi.

Valilik programının ardından iş insanlarıyla bir araya gelen Yılmaz, siyonist işgalcilerin Filistin’e yönelik saldırılarına dair açıklama yaptı.

İki devletli yapıdan bahseden Cevdet Yılmaz, “Bölgemizde maalesef birtakım gerilimler yaşıyoruz. Bazı endişe verici hadiseler yaşıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha üzüntülerimizi belirtmek isterim. Özellikle Filistinli kardeşlerimizle ilgili yaşananlar, işgal edilmiş bölgelerdeki hadiseler, son derece üzüntü verici. Bunun da en kısa sürede ortadan kalkmasını temenni ediyorum. Bir taraftan bu gerilime ateş ve benzinle yaklaşanlar, gerilimi tırmandıranlar ve tek yönlü yaklaşanlar var. Bir taraftan da bölgenin en tecrübeli ve dirayetli lideri olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın basiretli bir yaklaşımı var. Gerilimi düşürmeye ve insani olarak o hadiseye bakmaya dönük diplomasinin yine tüm kanallarını devreye sokarak barış, huzur sağlamaya dönük bir yaklaşımı var. İnşallah bu galip gelecektir. Uzun vadedeyse buradaki sorunun çözümü çok açık ve nettir. İsrail’in 1967 yılı sınırlarına çekilmesi, iki devletli bir yapının oluşması, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kendi ayakları üstünde durur bir şekilde hayata geçmesi, bu işin köklü çözümüdür. Ümit ediyoruz ki aklıselimle ilerlenir. Uluslararası camianın buna destek vermesi gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Bugün itibariyle Türkiye İnsani Yardım konusunda da çalışmalarını başlatmış durumda. Bazı insani yardım malzemesi taşıyan uçaklarımız Mısır'da, Dışişleri Bakanımız da Mısır'da. Bu çalışmalarımızda aralıksız devam edecek. Yine bölgedeki ülkeler başta olmak üzere uluslararası camiayla da iş birliği içinde, istişare içinde insani desteğimizi de sürdürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Van çevre yolu seneye tamamlanacak”

Van’da yapılan kamu yatırımlarına değinen Yılmaz, “Az önce Sayın Valimiz bize bir brifing verdi. Valilikte ildeki çalışmalar gerek valiliğin, merkezi idarenin gerekse yerel yönetimlerimizin, belediyelerimizin çalışmasıyla ilgili bir bilgilendirme yaptı. Orada da şunu çok net bir şekilde gördüm. Kamu yatırımları açısından en ayrıcalıklı illerden biri Van oldu. Kamu yatırımlarından aldığı pay itibarıyla Türkiye'de 81 il arasında en fazla kamu yatırımlarından pay alan dokuzuncu il konumunda, bu gerçekten önemli bir değer. Altyapıyla ilgili çok önemli gelişmeler sağlandı. Van'ın çevre yolu da inşallah seneye bitecek. Yolları daha farklı bir noktaya geldik. Şehir altyapıları daha farklı noktaya geldi. Biyolojik arıtma tesislerinde elektrik üretilen katı atık depolama tesislerine varıncaya kadar yeni projeler de gündemde elbette. Enerji, jeotermal, güneş çeşitli yeni fikirler, yeni projeler de var önümüzde” dedi.

Van’daki enerji yatırımları

Van’da yapılan enerji yatırımlarına ilişkin bilgi veren Cevdet Yılmaz, “Enerji alanında yine rüzgar, güneş, hidroelektrik yatırımlarımız söz konusu. Ayrıca doğal gaz Van'da bin 980 kilometreye ulaşmış durumda. Van merkez dışında Çaldıran, Edremit, Erciş, Gevaş, Gürpınar, İpekyolu, Muradiye ve Tuşba bölgelerine doğal gazı ulaştırmış durumdayız. Özellikle yoğun kar yağışı olan kış koşullarının zorlu olduğu bu bölgede doğal gazın herhalde bir kat daha önemli olduğunu ifade etmek isterim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantı, basına kapalı bir şekilde devam etti. (İLKHA)