Dışişleri Bakanlığından ödül tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, '2023 Vclav Havel İnsan Hakları Ödülü’nün, Türkiye’de hakkında yargı tarafından hükmedilen kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan bir kişiye verilmesine tepki gösterdi.

Ekleme: 10.10.2023 10:43:05 / Güncelleme: 10.10.2023 10:48:13 / Güncel
Destek için 

Mehmet Bozdaş

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ödülün, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin rehberliğinde faaliyet göstermesi gereken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çatısı altında verilmesi, Avrupa Konseyi’nin insan hakları idealine yönelik müktesebatının ve bu ideal uğruna uzun yıllardır sarfedilen müşterek çabanın hiçe sayılması anlamına gelmektedir.” denildi.

Açıklamanın devamında ise, “Ödülün, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan bir kişiye verilmesi hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlerin bir uzantısıdır. Ortak değerlerin korunmasına hizmet etmesi beklenen uluslararası kuruluşlar, bu tür siyasi gündem oluşturma arayışlarına alet edilmemelidir. Yargı kararına saygısızlık oluşturan bu tasarrufla, AKPM’nin itibar ve inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Hatırlanacağı üzere '2023 Vclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ Gezi olayları davasında müebbet hapis cezası alan Osman Kavala'ya verilmişti. AKPM Genel Kurulu'nda düzenlenen törene Osman Kavala adına eşi Ayşe Buğra Kavala katılarak ödülü almıştı.