GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Şanlıurfa'da, yıllık pamuk hasadının yapıldığı bir pamuk tarlasında düzenlenen toplantı, Better Cotton uygulamalarını benimseyen çiftçiler, ziraat mühendisleri, çırçırcılar, işleyiciler ve tekstil üreticilerinin deneyimlerini paylaşmaları amacıyla düzenlendi.
Programda konuşma yapan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, kurumlarının 34 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin en büyük projesi olan GAP'ı takip eden yönetim otoritesi olduğunu ifade ederek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 1 yıl boyunca kaynak verimliliği temasını odağa alarak birçok çalışma sağladığını ifade etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy ise sanayisi olmayan hiçbir ürünün katma değerli bir şekilde piyasaya sunulmasının mümkün olmadığını belirterek, üreticinin ürettiği ürünün kalitesini ve verimliliğini artıracaklarını söyledi.
Program; Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Nasan Bülbül, Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Loisa Vinton'un konuşmalarıyla devam etti.
İyi Pamuk Projesi Kısa Film Gösteriminin ardından panel gerçekleştirildi.
Programın ardından İLKHA muhabirine konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bağlı kuruluşu olarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi, 34 yıldan bu yanadır Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sosyal ve ekonomik kalkınmasının adına önemli projelere imza atıyor. Bu çerçevede yürüttüğümüz çalışmalarda bölgenin potansiyellerinden hareketler projeler geliştiriyoruz. Bugün bir araya geldiğimiz konu da bunlardan birisi." dedi.
"Pamuk alanlarını iyi pamuğa geçmesi için çalışmalar yürütüyoruz"
"Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye pamuğunun yüzde 60'tan fazlasını üreten bir bölge" diyen Maral, "Haliyle küresel trendleri de hesaba kattığımızda; iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, yeşil mutabakat gibi konular sıklıkla gündeme geliyor. Bu noktada küresel ürün tedarikçileri de özellikle de tekstil sektörü bütün süreçleri kontrol altına alınmış, bütün süreçleri bilinen üretim konularına önem veriyor. Pamukta da bu anlamda genel bir konsept olan iyi pamuk sisteminin yaygınlaştırılması için Better Cotton kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Bugün bir araya geldiğimiz 2. iyi Pamuk Paneli ve Tarla Günü etkinliği de bunu hedefliyor. 3 yıldan bu yana bölgedeki pamuk alanlarınn,ı iyi pamuğa geçmesi için çalışmalar yürütüyoruz. 2 bin çiftçiye yaklaştık, 380 bin dekarı geçtik. Bu noktada bugün üreticilerimizle, sektör paydaşlarımızla bir araya gelerek gelinen aşamayı değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu üretimin artırılması ana odağımız"
Pamuğun önemine dikkat çeken Maral, "Endüstrinin ana ham maddelerinden birisi tekstil sektörünün vazgeçilmez ürünü haliyle bölgede bu kadar yüksek üretim potansiyeli varken biz bu alanda en kaliteli pamuğu üretmek gibi bir hedef belirledik. Bu noktada bu üretimin artırılması ana odağımız. Bu anlamda yüzde 60'lık gibi ciddi bir üretim söz konusu olunca haliyle önemli hale gelir." diye konuştu. (İLKHA)