Fırat Üniversitesinde kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler konulu seminer düzenlendi

Fırat Üniversitesinde düzenlenen kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler konulu seminerde kimyasal maddelerin topluma ve çevreye olan etkisi anlatıldı.

Ekleme: 05.10.2023 12:15:04 / Güncelleme: 05.10.2023 12:15:04 / Güncel / Elazığ Haberleri
Destek için 

AFAD İl Müdürlüğü tarafından Fırat Üniversitesinde görev yapan akademik personeli ve hastane personelini kimyasal maddelerin zararları hakkında bilinçlendirmek için seminer düzenlendi.

Seminere AFAD Arama Kurtarma Teknikeri Hamdi Özkan konuşmacı olarak katıldı.

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin insan ve çevre için zararlı kimyasal maddelerin kasten veya kaza ile çevreye yayılmasıyla oluşan tehditler katılımcılara anlatıldı.

Kimyasal maddelerin zararlarını anlatan Özkan, "Bu tehditleri, toksik endüstriyel kimyasal maddelerin kaza sonucu çevreye yayılması ile oluşan tehditler, evde kullanılan tehlikeli kimyasal maddelerin oluşturduğu tehditler ve kimyasal ajanların savaş veya terör amacı ile kullanılması ile oluşan tehditler olarak sıralanıyor. Herkesin aile ve afet acil durum planı yapması gerektiğini, bu kapsamda da hem yaşadığımız semt içinde hem de dışında ailemiz ile nerede toplanılacağı, aile üyelerimizin kişisel bilgilerinin plana yazılması, afet veya acil durum sonrası aile üyeleri ile aramızdaki iletişimi sağlayacak kişilerinin belirlenmesi ve plana hastabakıcıları, bebek bakıcılarını ve evcil hayvanlarınıza da dâhil etmeyi unutmamamız gerekiyor." dedi.

Toplumsal zararları hakkında bilgi veren Özkan, yetkili kurumlar tarafından ev veya iş yerinden çıkmama talimatı verilmesi durumunda, içeri hava girebilecek tüm sistemlerin kapatılması, iç kısımlarda bir odaya sığınılması, odanın açıklıklarını izole bant ve plastik örtü ile kapatılması, musluklardan su içilmemesi, iletişim araçlarından yetkili makamlarca yapılacak açıklamaların takip edilmesinin önem arz ediyor. Radyasyonun, bir kaynaktan yayımlanan parçacık ya da dalga formundaki enerji olarak tanımlandığını söyledi.

Özkan, "Radyolojik silahların etkilerinin, toplumda büyük ölçekli bir korku ve paniğe neden olacağını, gündelik hayatı etkileyip ekonomiyi sekteye uğratacağını, yüksek dekontaminasyon maliyeti nedeniyle ekonomik zarar oluşturacağını, yaralanma ve ölümlere neden olacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)