Bakan Ersoy: Kitabın yeri çok özeldir, çok değerlidir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dijital deryadaki bilgi birikiminin ve yazınsal üretime kolayca ulaşmanın önemli olduğunu ama kitabın yerinin elbette ki çok özel ve çok değerli olduğuna dikkat çekti.

Ekleme: 04.10.2023 15:50:06 / Güncelleme: 04.10.2023 15:50:06 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının da katkıları ile tamamlanan 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

"Sayısız kaynağın buluşma mekânı kütüphanelerimizi, kültürel emanetlerimizin en güçlü koruyucuları olarak görmekteyiz"

Açılış töreni öncesi bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İnsanlık, çok eski asırlardan itibaren; bilgi üretme ve kullanıp gelecek kuşaklara aktarma ihtiyacıyla sistematik, kurumsal bir yapı geliştirmiştir. Kütüphaneler böylece ortaya çıkmıştır. Bizim mazimiz de devrinin en zengin kütüphaneleriyle süslüdür. Geçmişimiz böyle. Bugünümüzde ise bilgi çağında 'okumak', hayatın her alanında çok önemli bir ihtiyaca dönüşmüştür, bilgiye ulaşmak. Mekânsal sınırları aşmış, bir yaşam tarzına dönüşmüştür. Merhum Cemil Meriç, 'Kütüphane; bütün çağların, bütün ülkelerin ölümsüzleri ile dolu.' demiş. Biz de sayısız kaynağın buluşma mekânı kütüphanelerimizi, kültürel emanetlerimizin en güçlü koruyucuları olarak görmekteyiz." dedi.

"Hiçbir şey geleneksel kitabın yerini tutamaz"

Bakan Ersoy, "Bu noktada şunu da belirteyim ki, gelişen bilişim teknolojisiyle dijital platformlar ne kadar çoğalırsa çoğalsın, buradaki pratikler geleneksel kitabın, kitap okumanın yerini asla tutamaz. Evet, dijital deryadaki bilgi birikimi önemlidir; evet, yazınsal üretime kolayca ulaşmak önemlidir ama kitabın yeri elbette ki çok özeldir, çok değerlidir." diye dikkat çekti.

"Özellikle son yıllarda kütüphanelerimizi; şehirlerin mekânsal kurgusu içinde ön plana çıkacak, şehrin kültürel üretimini geliştirecek şekilde tasarlıyoruz"

"Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kurulan Millet Kütüphanesi; her dilden milyonlarca basılı yayını ve elektronik kaynağı ile 7'den 77'ye 7/24 hizmete açık oluşuyla; bu siyasi kadronun bilime, sanata, kültüre, okumaya gösterdiği ihtimamın anıt yapısıdır." diyerek konuşmasına devam eden Bakan Ersoy, "Bu yaklaşımımız doğrultusunda, kütüphaneleri durağan yapılar olarak görmemekteyiz. Kütüphanelerimizi; bilgi üretimine katkı veren, sosyal ihtiyaçları karşılayan, yenilikçi süreçlere omuz veren, küçük yaşlardan itibaren okuma kültürünün gelişimini destekleyen, yazın dünyasını yakından takip etmeyi sağlayan yerler haline getirdik. Özellikle son yıllarda kütüphanelerimizi; şehirlerin mekânsal kurgusu içinde ön plana çıkacak, şehrin kültürel üretimini geliştirecek şekilde tasarlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"2023 yılı itibarıyla Bakanlığımıza bağlı kütüphane sayısı 1279'a ulaşmış durumda"

Kütüphaneleri, bulundukları şehre ve bireylerin yaşamlarına değer kattığını söyleyen Ersoy, şöyle devam etti:

"2023 yılı itibarıyla Bakanlığımıza bağlı kütüphane sayısı bin 279'a ulaşmış durumda. Son beş yılda, 236 Halk Kütüphanesi yeniden yapılandırılmış olup 68 Halk Kütüphanesi'nin iyileştirilme çalışmaları da devam etmekte. Ayrıca, yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılara uygun donatılara sahip 75 Gezici Kütüphane ile hizmet verilmekte. Ek olarak, engellilere ve özel gereksinimli bireyler kapsamında talep eden kuruluşlara geçici derme hizmeti de sunulmakta."

"Kütüphanemizdeki 85 bin kitaba ilaveten çok farklı etkinliklerle vatandaşlarımızın hayatına dokunacağız"

Kütüphane açılışlarını her zaman çok önemsediğini belirten Ersoy, son olarak şunları kaydetti:

"Bugünkü açılışta bulunmaktan da büyük bir mutluluk duyuyorum. 13 bin 500 metrekare alana sahip, yüzlerce kullanıcımızın aynı anda faydalanabileceği kütüphanemizde; serbest çalışma salonlarının yanı sıra kent arşivi, bebek, çocuk ve gençlik bölümleri, konferans, sergi ve fuaye salonu, oyun alanları, atölye ve etkinlik bölümleri, cep sinema salonu, multimedya merkezi, kafeterya, Mescid ve bebek bakım odası gibi diğer yaşam alanları ile hizmet verilecektir. Kütüphanemizdeki 85 bin kitaba ilaveten çok farklı etkinliklerle vatandaşlarımızın hayatına dokunacağız. Halk kütüphanelerimizin temel misyonu herkesin erişebileceği şekilde hizmet üretmektir. Bu bağlamda; Malatya Yüzüncü Yıl İl Halk Kütüphanesi engelli, ileri yaşlı ve diğer özel gereksinimli kullanıcılarımız için de erişilebilir olarak tasarlandı. Açtığımız her kütüphane ile ülkemizi, ilim ve irfan dünyasında bir adım daha ileriye taşımanın haklı gururunu yaşıyoruz. Malatya Yüzüncü Yıl İl Halk Kütüphanesinin Malatyalı hemşerilerimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olması temennisiyle sizlere saygılar sunuyorum." (İLKHA)