HÜDA PAR Van İl Başkanı Sayğın: 13 yıldır açılmayan AVM, şehir için çok büyük bir kayıp

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, 13 yıldır açılamayan Van Park AVM’nin şehir için çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudan birinci derece sorumlu olduğunu söyledi.

Ekleme: 03.10.2023 18:35:06 / Güncelleme: 03.10.2023 18:40:48 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, haftalık basın açıklamalarını sürdürüyor. 2010 yılında tamamlanan ancak bir türlü hizmete açılamayan Van Park AVM’nin yılan hikâyesine dönen serüvenini anlatan Sayğın, sorumlunun Van Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurguladı.

AVM’nin açılmamasındaki sorumluluğun Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu dile getiren Sayğın, “Bizim bu haftaki gündemimiz Van Park AVM. Malumunuz olduğu üzere 2010 yılında başlanan bu alışveriş merkezinin tam 13 yıldır bir türlü açılış geliştirilemedi. Daha önce Van City AVM diye açılışı yapıldı ama bir süre faaliyet gösterdikten sonra kapandı. Hala da kapalı bir halde bekliyor. 13 yıldır açılmayan bu alışveriş merkezinin ağırlıklı yönetimi bilindiği üzere Van Büyükşehir Belediyesi’dir. Dolayısıyla buradaki sorumluluk tamamen Van Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. 13 yıldır AVM'yi açamayan bir belediyenin burada çok ciddi ihmal içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. En son geçen yıl bir firma ile anlaşma yapıldı. Firmaya 5 yıllığına yönetim hakkı verilmek üzere burası kiraya verildi ve yer tesliminden itibaren de bu sürecin başlayacağı kamuyla paylaşıldı. Ancak bizim yapmış olduğumuz araştırmalarda hala ilgili firmaya yer tesliminin sağlanmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi ise AVM içerisinde yer alan bir takım eksikliklerin giderilmemiş olması. Yüklenici firmanın bunu gerekçe göstererek yer teslimini almaması, dolayısıyla orada bir faaliyete başlama durumunu söz konusu olmadığı ortada." dedi.

"Şehir için çok büyük bir kayıp"

Van Park AVM’nin bitirilememiş olmasının kent ekonomisi için büyük bir kayıp olduğunu belirten Sayğın, "Burası geçen yıl bir milyon 200 bin TL gibi bir paraya söz konusu şirkete verilmişti. Her geçen gün Van’ın başka bir değeri çürümeye terk ediyor. Bir taraftan her ay belediyenin bütçesine girmesi gereken gelirden maalesef şehrimiz mahrum kalıyor. Bir taraftan oraya yatırım yapan çok sayıda esnaf ve dükkân sahipleri var. Bunlar, ilgili yeri işletmek istemektedirler fakat maalesef açılışı yapılmadığı için bu esnaflar da ayrıca bir zarar içerisindedirler. Burada her ay düzenli bir şekilde verilmesi gereken bu kira ve esnafların zararı gözetildiğinde şehrin her ay milyonlarca lira bir kayıp içerisinde olduğunu görmekteyiz. En son ağustos ayından sonra belediye kendi payına düşen dükkânları satışa sunduğunu ilan etti. Fakat ilgili yerdeki sorun ve sıkıntılar nedeniyle alıcı da bulunmamış, sadece bir dükkân satılabilmiş. Diğer dükkânlar yine belediyenin elinde kalmıştır. Şimdi burada artık bir çözüm bulunması zorunludur. 'Dükkânları satacağım, kiraya vereceğim, yönetici buldum, bulacağım, yönetici eksiklikleri var, şu var, bu var' derken tam 13 yıl geçti. Dile kolay 13 yıl, hiçbir şekilde kabul edilecek bir süre değildir. Burada artık yapılması gereken ilgili firmaya yer teslimini sağlamak. Ağırlıklı pay sahibi olarak ilgili belediye AVM'yi yönetememektedir. Burada mülk sahiplerine yönetimi devretsin. Mülk sahipleri, dükkân sahipleri kendi yönetimlerini oluştursun ve bu konuda bir karar alıp hızlı bir şekilde bunu uygulamaya koysunlar. Dediğimiz gibi burada çok ciddi bir mali kayıp söz konusudur. Bir taraftan belediyenin kira gelirlerinden kaybı söz konusu. Bir taraftan çürüyüp giden ve değer kaybına uğrayan Van’ın en işlek caddesindeki dükkânlar söz konusu. Bir taraftan da dükkân sahiplerinin oraya yapmış oldukları yatırımın boşa gitmesi, bir gelir elde etmemesi şeklinde bir kayıp söz konusudur. Bunlar totalde şehir için çok büyük bir kayıptır" şeklinde konuştu.

Basın toplantısı soru cevap şeklinde sona erdi. (İLKHA)