80 yaş ve üstü için "Sağlıklı Yaş Alma Merkezi" hizmete başladı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez 80 yaş ve üstü kişilerin kendilerinden sorumlu hekime emanet edileceği Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerini Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmete başladı.

Ekleme: 29.09.2023 16:55:08 / Güncelleme: 29.09.2023 17:00:08 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

İlk olma özelliğini taşıyan merkezler halihazırda Türkiye'nin 54 ilinde, 180 sağlık tesisinde 80 yaş ve üstündeki kişiler için hizmet sunmaya başladı. Merkezlerin kısa sürede 81 ilde yaygınlaştırılması, ayrıca bir sonraki aşamada 65 yaş üstü kişilere hizmet verecek şekilde kapsamlarının genişletilmesi planlanıyor.

Merkezlerle yaşlıların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, desteklenmesi, tıbbi izlemlerinin yapılması ayrıca gerektiğinde uzaktan sağlık hizmeti ile muayene ve danışmanlık hizmeti verilmesi amaçlanıyor.

Hekim, hemşire, yaşlı sağlık bakım personeli ve tıbbi sekreterlerin görev aldığı YAŞAM'lar, yaşlıların evinde veya yerinde sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi ve buna uygun tıbbi bakım planlarının oluşturulmasında da aktif rol üstleniyor

Bu kapsamda yaşlı kişiler, durumlarına göre evde ziyaret yöntemiyle değerlendiriliyor, fizyoterapist, fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik ölçme ve değerlendirmeleri ile ihtiyaç duyduğu tedavi programı hazırlanıyor.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde halkı bilgilendirme standı kuruldu. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, şu bilgileri paylaştı:

"Amacımız 80 yaş ve üzeri vatandaşların hastane hizmetlerindeki sorunlarını minimize etmek"

"Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu bir uygulama. 80 yaş ve üzerindeki vatandaşların hastane hizmetlerinde karşılaştıkları sorunları minimize etmek ve onların bir an önce tedavi, tanılarını hal edip evlerine sağlıklı bir şekilde gitmelerini sağlamak. Türkiye'de yaş ortalaması uzuyor ama yaşlılarımıza fazla kaliteli bir yaşam sağlayamıyorlar. Bakanlığın ve bizlerin amacı vatandaşları her gittikleri yerde rahat ettirmek. Kurduğumuz merkezde Başhekim yardımcısı, Geotoloğumuz var, bunlarla bir ekip kurduk ve hizmete başladık. Siirt'te yaklaşık 3 bin yaşlımız var. İlçelerde de bu merkezleri kurduk ve başında Başhekim Yardımcısı Uzman Hekim var. Amacımız halka güzel bir hizmet sunmak."

"Belirtilen sağlık hizmeti sunumunda ekipler oluşturduk"

Dünyada ilerleyen 30 yılda 80 yaş ve üstü popülasyonun 426 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü ifade eden Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Çağdaş Kaynak, "Ülkemizde bu sayının bir buçuk kat artışı planlanıyor. Bizlerde sunmaktan gurur duyduğumuz sağlık hizmetinde yaşlılarımıza önem vermemiz gerekiyor. Buna göre de 'Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri'nde hastaları yerinde ziyaret edecekler. Belirtilen sağlık hizmeti sunumunda ekipler oluşturduk. Her bir ekipte bir uzman hekim, 2 hemşire, yaşlı bakım teknikeri ve bir tıbbi sekreter mevcut, aynı zamanda gereksinim duyulduğunda diyetisyen, sosyolog, sosyal çalışmacı ve fizyoterapistler de ekibe katkı sağlayacak. İlk ziyaretler evde olacak. 80 yaş üzerinde sunduğumuz bu hizmet 65 yaş üzerindeki vatandaşlara da uygulamayı planlıyoruz." bilgisini paylaştı.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Geotolog olarak göreve başladığını ifade eden Yaşam Birim Sorumlusu Miray Özdemir, Geotologların yaşlıların sağlıklı bir şekilde yaşlanmalarını hedef aldığını aile ve çevresini yaşlılığa karşı bilgilendirdiğine, yaşlıların neye ihtiyaç duyduğunu tespit ettiğine ve bu tespitler doğrultusunda aileyi yönlendirdiğine dikkat çekti. (İLKHA)