Odun ve kömür fiyatlarında son durum

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye'nin birçok bölgesinde vatandaşlar yakacak hazırlıklarına yavaş yavaş başladı.

Ekleme: 28.09.2023 15:50:06 / Güncelleme: 28.09.2023 16:02:52 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için 

Son dönemlerde tüm ürünlere yapılan zamlardan odun ve kömür de nasibini aldı. Bir ton odunun fiyatı 3,5 buçuk ile 4 bin TL arasında değişirken, bir ton kömürün fiyatı ise 4 bin ile 7 bin TL arasında değişiyor. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir ailenin asgari ısınma tutarı 8 bin liraya dayandı.

Kömür ve odun fiyatlarında yaşanan artışın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen sektör temsilcileri, bu yılki yüksek akaryakıt fiyatlarının sebep olduğuna dikkat çektiler.

Bursa Yıldırım İlçesi Şirinevler Mahallesi odun depolarında bulunan odun ve kömür satıcıları, özellikle yükselen akaryakıt fiyatlarının odun ve kömür fiyatının yükselmesine neden olduğunu dile getirdiler.

"Odun, kömüre göre daha çok artış gösterdi"

Levent Alper

Odun fiyatlarının geçen yılla göre az da olsa yükseldiğini belirten Levent Alper, "Odun fiyatları bu sene 4 bin TL'yi buldu. Yerli ve ithal kömür çeşitleri olarak ayrıldığından dolayı fiyatları değişiyor. Yerli kömür fiyatları 4 bin TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar çıkıyor. İthal kömür 6 bin TL'den başlayıp 7 bin TL'ye fiyatı vardır. Fiyatlar kalite ve kalori farklarına göre değişiyor. Bu yıl kömür fiyatları geçen yılla göre akaryakıttan dolayı çok olmasa da biraz fark vardır. Bu yıl artan maliyetlere göre kömür fiyatları uygundur. Odun fiyatları geçen yılla göre biraz daha fark vardır. Odun kömüre göre daha çok artış gösterdi. Odun fiyatlarına ileriye dönük zam yapılmayacağını öngörüyoruz. Çünkü vatandaşlar ileriye dönük yeterli miktarda odun temin edebilecektir." dedi.

"Artan maliyetlere rağmen kömür fiyatları çok yükselmedi"

Her sene artan maliyetler ve artan akaryakıt fiyatlarının odun ve kömür fiyatlarını etkilediğini belirten Alper, "Özellikle kömür fiyatları bu yıl geçen yılla göre daha uygun ve bir fark yoktur. Artan maliyetlere rağmen kömür fiyatları çok yükselmedi. Bir aile bir ton odun ve bir ton kömürünü yaklaşık 8-9 bin TL arasında alarak kışı geçirebilir." diye belirtti.

"İmkânı olanlar bir an önce odun ve kömürünü alsınlar"

Doğalgaz kullanımının 2008 yılından sonra gittikçe yaygınlaştığını söyleyen Alper, "O zamandan bu zamana kadar sektörü etkiliyor.  Her geçen gün doğalgazın yaygınlaşması odun- kömür satışını etkiliyor. Vatandaşlara havalar soğuk olmadan odun ve kömürünü almalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü akaryakıta gelen zamlar odun ve kömürü etkileyecek gibi görünüyor. İmkânı olanlar bir an önce odun ve kömürünü alsınlar." şeklinde konuştu.

"Her geçen yılın kış mevsiminin gecikmesi bizleri çok etkiliyor"

Emin Alper

35 yıldır odun-kömür esnaflığı yapan Emin Alper, "Odun ve kömür fiyatlarında son durumlar geçen seneye göre makul bir fiyatla devam ediyoruz. Fiyatlarımız geçen yılla göre çok az zamlıdır. Odunun tonu 3,5 ve 4 bin TL'den başlıyor. Kömür fiyatları ise 4 bin TL'den başlayıp 7 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kömür fiyatları kalorisine göre değişiyor. Her geçen yılın kış mevsiminin biraz gecikmesi bizleri çok etkiliyor. Bizler de stoklu çalıştığımız için odun-kömürü vatandaşlara biraz daha az kârla satmaya çalışıyoruz. Odun-kömür sektörüne doğalgazın yaygınlaşmasının etkisi çok oluyor. Bizler de kenar mahallelerden ve köylülerle idare ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler