Afganistan İslam Emirliği'nden BM Güvenlik Konseyi'ne tepki

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Afganistan'ın iç meselesi olan konuların gündeme getirilerek ülkesinin temel konularının atlandığına vurgu yaptı.

Ekleme: 27.09.2023 15:09:34 / Güncelleme: 27.09.2023 15:20:21 / Dünya
Destek için 

Mücahid, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada salı günü gerçekleşen ve Afganistan'ın durumunun ele alındığı BMGK toplantısında, üye devletler tarafından dile getirilen görüşlerin önemli konulara yoğunlaşmadığını, bunun yerine "kadınların eğitimi ve çalışması gibi iki küçük ve yerel konunun gündeme getirildiğini" belirtti.

Afganistan'da genel güvenlik, genel af, barış ve istikrar, ekonomik kalkınma, güvenlik güçlerinin oluşturulması, bütçenin iç gelirlerden hazırlanması, eğitim sürecinin ülke geneline yayılması ve daha onlarca gelişmenin hiç tartışılmadığını ve önemsenmediği ifade eden Mücahid, "Birleşmiş Milletler'deki kara listenin sona erdirilmesi, yaptırımların kaldırılması, Afganistan'ın el konulan paralarının serbest bırakılması ve nihayet Afganistan İslam Emirliği'nin tanınması gerekiyordu. Ayrıca BM'deki Afganistan koltuğunun Afganlara devredilmesi tartışılmalı ve çözüm bulunmalıydı." dedi.

Asıl üzerinde tartışılması gereken bunca temel konu dururken sadece bazı tali meselelere yoğunlaşılmasının art niyet içerdiğine işaret eden Mücahid, "Baskı ve dayatmanın siyaset odaklı olması nedeniyle bunların hiç dile getirilmemesi, bencil çevrelerin hâlâ bizimle savaş halinde olduğunu ve Birleşmiş Milletler örgütünü de rehin alıp bize karşı kullandıklarını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'daki güzel gelişmeleri görmeyen dünya devletlerinin aksine Afganistan'ın Müslüman ve cesur halkının; kendi sistemini ve Emirliği tanıdığını belirten Mücahid, halkın liderlerine güvendiğini ve sistemlerini güçlü bir şekilde desteklediğini kaydetti.

"Afganistan'ın, halkına dinini öğretme önceliği vardır ve ülkelerinin ulusal çıkarları onlar için önemlidir" diyen Mücahid, "Afganistan İslam Emirliği, bu büyük hedefler uğruna nice gençlerini feda etti ve onlara sahip çıkıp onları koruyacaktır." dedi. (İLKHA)