Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım Müzesinde düzenlenen programa; Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan ile STK temsilcileri ve kurum müdürleri katıldı.
Siirtli çiftçilerin çok çalışkan, çok gayretli olduğunu ve bu çalışkanlığa, bu gayrete destek olmanın gerektiğinin altını çizen Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Siirt'in sahip olduğu potansiyeli yükseltmenin ve değerlendirmenin önemine dikkat çekti.
"İlimiz tarım alanında çok ciddi bir potansiyele sahip"
Siirt Valisi Kemal Kızılkaya
2023 yılı kırsal kalkınma orta ölçekli yatırımları kapsamında 6 arıcıya dağıtılacak olan ekipmanların tutarı 5 milyon 179 bin 420 lira olduğunu ifade eden Vali Kızılkaya, "Bir de bunun yanında valiliğimizin bu yıl içerisinde tarımsal projelerde kullanılmak üzere ayırdığı 4 milyon ödenek bulunmaktadır. Bu çerçevede üzüm sıkma makinelerinin teslimini yapmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. İlimiz tarım alanında çok ciddi bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli yükseltmek bizim vazifemizdir." dedi.
"Tarımsal faaliyetlere ve projelere desteğimiz artarak devam edecek"
Tarımsal projelere verile desteklerle tarımsal faaliyetlere olan ilginin artığını, katma değerli ürünlere yönelimin başladığını ifade eden Kızılkaya, "Çiftçi katkısı dahil olmak üzere 2023 yılı tarımsal projelere ayrılan bütçe 7 milyon 500 bin lira olarak ortaya çıkmıştır. Bağ ürünlerinde sağlamak üzere üretim yapan ailelerimizin desteklenmesi amacıyla yine yüzde 50 hibeli 2 milyon 240 bin liralık 70 adet üzüm sıkma makinasını burada dağıtacağız. Tarımsal faaliyetlere ve projelere desteğimiz artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.
"Bir arıcının aklına gelebilecek bütün malzemeleri hazırladığım projeyle almış oldum "
Erkan Bilen
500 aktif kovanı bulunduğunu ve sunduğu projeyle kırsal kalkınma programı kapsamında destek almaya hak kazandığını ifade eden Arıcı Erkan Bilen,"500 boş kovan, arıcı barınağı, güneş enerji sistemi, süzme makinası, bal dinlendirme kazanı, polen kurutma fırını... bir arıcının aklına ne gelirse hepsini bu projeyle almış oldum. Projenin tutarı 838 bin lira. Yüzde 50 hibeyle 400 bin lirasını ödemiş olacağım. Bu ekipmanlarla seneye üretimimizi artıracağız." şeklinde memnuniyetini ifade etti.
"Teknoloji nimetinden faydalanacağız, 3-4 günde yaptığımız işi 1 günde yapacağız"
Mahmut Adıgüzel
Üzüm sıkma makinesi için başvurduğunu ve bunun da kabul edildiğini ifade eden Mahmut Adıgüzel, "Üzüm sıkma makinesi almaya hak kazandım inşallah gelecek yıl bu makineden faydalanacağım. Hem ben hem de köylüler olarak Valimiz ve İl Tarım Müdürüne çok teşekkür ediyorum. Malumunuz daha önce üzümü ilkel yöntemlerle sıkıyorduk. Ayağımıza çizme giyerek çuvallara doldurduğumuz üzümün üstüne çıkarak üzümü sıkıyorduk. Ama şimdi teknoloji nimetinden faydalanacağız. 3-4 günde yaptığımız işi 1 günde yapacağız." diye belirtti. (İLKHA)