Emektar Kaynak Ustası: Yetiştirecek çırak bulamıyoruz

Yıllarını zanaatına adamış olan Adıyamanlı Kaynak Ustası Abuzer Biçer, mesleğini 45 yıldır yaptığını ancak bugünkü kadar unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olmadığını söyledi.

Ekleme: 25.09.2023 17:35:07 / Güncelleme: 25.09.2023 23:48:29 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Çocukluğunda sabahları okula gittikten sonra birçok arkadaşıyla beraber okuldan sonra meslek öğrenmek için bir ustanın yanına gittiklerini dile getiren Biçer, günümüzde çırak bulmanın zor olduğunu söyledi.

"Unutulmaya yüz tutmuş bu işleri kim yapacak"

Kaynak Ustası Abuzer Biçer

Mesleklerinin yok olmaya yüz tuttuğunu dile getiren Biçer, "45 yıldır kaynakçılık yapıyorum. İlkokul beşinci sınıftan bu yana kaynak mesleğini icra ediyorum. Okula gider okuldan sonra arkadaşlarımızla beraber çıraklık yapmak için gelip atölyelerde çalışırdık. O zamanlarda her bir iş yerinde beş, altı çırak bulunuyordu. Şimdiki gençler hepmasa başı iş istiyorlar. Meslek liselerinde okuyan öğrenciler dahi herkes devlet kapısına rağbet eder ve masabaşı iş istese devletin bütçesi de bu işi kaldıramaz. Herkes devlete sırtını dayamak isterse bu meslekler ne olacak. Bu mesleklerin de devam etmesi gerekiyor. Bizler emekli olduktan veya vefat ettikten sonra unutulmaya yüz tutmuş bu işleri kim yapacak." dedi.

"Bu meslekten emekli oldum"

Yıllarca emekli olmak için para yatırdığını dile getiren Biçer, "Ben bu meslekten 35 yıl BAĞ-KUR yatırarak emekli oldum. Eskiden yaz tatili gediğinde aileler çocuklarını çırak olarak yollardı bir mesleğe. Ama şimdilerde o da kalmadı. Çırak bulamadığımızdan dolayı sıkıntı çekiyoruz. Şu an 150 metre kare alanda tek başıma çalışıyoruz. Gençlere sesleniyorum: bir meslek öğrenin, meslek altın bileziktir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler