Birleşmiş Milletlerin (BM) 78'inci Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu ABD'nin New York kentinde bir konferansta konuşan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi ve Kerkük petrolünün Ceyhan Liman'ından bir süredir ihracatının durdurulmasına değindi.
"Türkiye boru hattından günlük 470 bin varil petrol akışının durdurulmasının Irak'a maliyeti ağır olmaktadır" diyen Sudani, ihracatın askıya alınmasının Irak ile Türkiye arasında 1973'te imzalanan anlaşmaya aykırı olduğunu belirtti.
İhracata yeniden başlanması için Türkiye'den haber beklediklerini söyleyen Sudani, "Türk tarafı bazı teknik sorunların olduğunu açıkladı. Teknik sorunların boyutunun teyit edilmesini bekliyoruz" dedi.
Türkiye, Bağdat'ın şikâyeti sonrası mart ayında Irak-Türkiye boru hattından Kürt petrolü akışını durdurdu.
Karar, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Bağdat ile Hewlêr arasındaki petrol anlaşmazlığında, Bağdat'ı haklı bulmasının ardından gelmişti. Türkiye ile Kurdistan Bölgesi arasındaki petrol anlaşmasını illegal bulan mahkemenin kararının ardından, Kerkük-Ceyhan boru hattından yapılan akış durdurulmuştu.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi ayrıca Türkiye'yi 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.
Mahkemenin kararı 2014-2018 arası dönemi kapsayan petrol sevkiyatını kapsıyor. 2018-2023 arası dönemle ilgili dava görülmeye devam edecek.
Bağdat'ın itirazına rağmen Hewlêr'in Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında günlük petrol ihracatı 470 bin varile kadar çıkmıştı. (İLKHA)