HÜDA PAR Kahta İlçe Başkanlığından badem fiyatlarına ilişkin açıklama

HÜDA PAR Kahta İlçe Başkanlığı, son yıllarda Adıyaman'da üretim alanı genişleyen badem fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini dile getirdi.

Ekleme: 22.09.2023 22:30:07 / Güncelleme: 22.09.2023 22:33:52 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

HÜDA PAR Kahta ilçe Başkanı İrfan Demiral, badem üreticisinin sorunlarını Kahta Badem Birliği önünde yaptığı basın açıklamasıyla yetkililere duyurdu.

Demiral, son yıllarda markalaşmaya başlayan Adıyaman bademinin değersizleştirilmesi ve yetkililerin bu duruma duyarsız kalmasının badem üreticilerini ve Adıyaman olarak kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Demiral, "Tarım Kredi Kooperatifinin bundan önce açıklamış olduğu fiyat çiftçiyi memnun etmemekteydi. Ancak dün akşam fiyat güncellemesine gitmesiyle beraber çiftçinin yüzü gülmeye başladı. Ama çok çok daha önemli olan bir konu ithal badem uygulamasıdır. Zamanında ilgili Bakanlık'ın hibe ve teşvikleriyle Adıyaman ilimizde bahçeler kurulurken yüzde 40'larda olan ithal gümrük vergileri bugün neden yüzde 2-3 seviyelerine düşürüldüğüne açıklık getirilmelidir. Yerli ve milli söylemlerle yola çıkılan yeni Türkiye Yüzyılında yerli bademimiz bulunurken ithal bademe yönelmesini abesle iştigal olarak görüyor ve yönelimin yerli bademe yönlendirilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Demiral açıklamasının devamında, "HÜDA PAR bölgemizin kimsesiz ve sahipsiz bırakılmasını kabul etmiyor bu sorunun acil bir şekilde çözüme kavuşturulmasını yetkililerden talep ediyoruz." dedi.

"Çocuğumuz gibi baktığımız, yetiştirdiğimiz bahçelerimizin sökümleri için buradayız"

Basın açıklaması sırasında konuşan Kâhta Badem Birliği Başkan Yardımcısı Mutlu Doğan, alın terinin karşılığını alamadıklarına işaret etti.

Doğan, "Gönül isterdi ki Adıyaman Kahta'nın ırgat şehir olmaktan kurtuluşunu kutlayalım. Gönül isterdi ki bugün bahçe sayılarının iki katına, üç katına çıkmış olmasını kutlayalım. Gönül isterdi ki Adıyaman ve ilçelerimizin bahçe sayılarının kat be kat fazla olmuş olmasını ve refah seviyesinin artmış olmasını kutlayalım. Ama maalesef bugün burada alın teriyle, cefayla, sıkıntıyla büyük bedeller ödeyerek çocuğumuz gibi baktığımız, yetiştirdiğimiz bahçelerimizin sökümleri için buradayız. Neden?" diye sordu.

"Gümrük vergilerinin sıfıra gelmesi nedeniyle bu durumla baş edemiyoruz"

Konuşmasının devamında Doğan, "Son 2 yılda yükselen girdi maliyetleri karşısında belimiz bükülürken, bir de ithalatçı ile ithalat gümrük vergilerinin sıfıra gelmesi nedeniyle bu durumla baş edemeyecek durumdayız. 2017'de gece yarısı Meclis'ten geçirilen teklifle yüzde 43,2 olan badem gümrük vergileri yüzde 15'e düşürüldü. O dönem Badem Birliği ve Ziraat Odası Başkanlarımızın girişimleri sonucu aylar sonra vergiler yüzde 25'e çıkarıldı. Aslında bu bizim aldığımız bir zafer değildi. Çünkü ithalatçı ürününü geçirmiş, tüccar da ürününü almıştı. Bugün geldiğimiz noktada gümrük vergileri 2021 yaz ayında hasılat başlarken yüzde 2'ye düşürülmüş, ek fon vergileriyse nerede ise sıfıra indirilmiştir." dedi.

Yetkililere seslenen Doğan, "Türkiye Yüzyılında Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle 'Yerli ve milli' olan bizlere bu zülüm neden reva görülmektedir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza sesleniyoruz: Biz üreticilerin üretmeye devam edebilmesi için ithal gümrük ürünlerine uygulanan vergilerin bir an önce yüzde 40 seviyelerine çıkarılmasını talep ediyoruz. Aksi taktirde yeli ve milli olan değil; İspanyol ve Amerikalı üreticiler olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Üretim devam edecekse gümrük vergisinde bir düzenleme kaçınılmazdır"

Basın açıklamasında konuşan bir diğer isim olan Badem Üreticileri Başkanı Mehmet Yıldırım ise, ithal malların ülkeye girişini azaltacak olan vergi düzenlemesine gidilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Yıldırım, "Türkiye'de badem üretimi çok az iken ithalat gümrük vergileri yüzde 50'nin üzerindeydi. Üretim başladıktan sonra ithalat gümrük vergileri yüzde 43,2 oldu. 2017'de bir gece yarısı yüzde 43,2'den yüzde 15'e düşürüldü. 2021'de ise yüzde 15'ten yüzde 2'lere düşürüldü. Şimdi biz şunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Neden üretim artmışken bölgede refah seviyesi oluşmaya başlamışken gümrük vergileriyle fiyatların aşağı çekilmesini biz bilmiyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum: Neden bunu yapıyorsunuz? Düşük fiyatlarla Avrupa'daki, Amerika'daki üreticilerle yarışın diyorlar. Onlar ciddi şekilde hükümetlerinden destek alıyorlar. Adam 5 Euro'ya satsa 5 Euro kazanıyor. Türkiye'de ise bunun tam tersi. Kabuklu baden burada yaklaşık 40 liradır. Üretici bunu 50 liraya satmaya çalışıyorsa 10 ton satan 100 bin lira kazanmış olacak. Bu asgari ücrete bile denk gelmiyor. Üretim devam edecekse gümrük vergisinde bir düzenleme kaçınılmazdır." dedi. (İLKHA)