Hindistan ile Kanada arasında "diplomat" gerilimi

Hindistan, "Kanadalı diplomatların, Hindistan'ın iç işlerine karışmasını" gerekçe göstererek, ülkedeki diplomat sayısının azaltmasını istedi.

Ekleme: 22.09.2023 16:50:04 / Güncelleme: 22.09.2023 16:50:43 / Dünya
Destek için 

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın Kanada'da öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık ile ilgili olarak hükümetin, Kanada'dan ülkedeki diplomatik varlığını küçültmesini istediğini belirtti.

Bagchi,, gerekçe olarak "Kanadalı diplomatların Hindistan'ın iç işlerine karışmasını" göstererek, "Kanada'nın Hindistan'daki diplomatik varlığı, Hindistan'ın Kanada'da sahip olduğundan daha büyük ve bu nedenle küçültülmesi gerekiyor." dedi.

Sözcü, Hindistan'ın, bugün Kanada vatandaşlarına vizeleri askıya almasına ilişkin olarak ise, "Kanada'daki güvenlik durumu ve Kanada hükümetinin eylemsizliği nedeniyle söz konusu kararın verildiği" kaydetti.

Nijjar'ın öldürülmesiyle ilgili kendilerine sunulacak her türlü bilgiyi incelemeye hazır olduklarını kaydeden Bagchi, şimdiye kadar Kanada tarafından bilgilendirilme yapılmadığını ifade etti.

Kanada'nın "önyargılı bir şekilde" hareket ettiğini savunan Bagchi, "(Kanada) İddialarda bulundular ve bu iddialar üzerine harekete geçtiler. Bize göre, Kanada hükümetinin bu iddiaları öncelikle siyasi güdümlüdür." dedi.

Kanada'daki Hindistan vize başvurularını almakla yetkili kuruluş BLS International, 21 Eylül itibarıyla Hindistan vize hizmetlerinin, ikinci bir bildiriye kadar, askıya alındığını açıklamıştı. (İLKHA)