Bakan Yumaklı: Ağaç zararlıları yangınlardan 5 kat daha tehlikeli

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ağaç zararlıları ve hastalıklarının ormanlara, yangınlardan 5 kat daha fazla zarar verdiğine dikkat çekti.

Ekleme: 21.09.2023 17:35:06 / Güncelleme: 21.09.2023 17:38:57 / Güncel / Kastamonu Haberleri
Destek için 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu Üniversitesi'nde düzenlenen 'UNECE/FAO Değişen İklim Koşullarında Türkiye'de Ormancılık Politikası Diyaloğu' programına katılarak bir konuşma yaptı.

Orman yangınlarında; yangın öncesi, yangın esnası ve yangın sonrası olmak üzere 3 safha olduğunu belirten Yumaklı, 7 milyar fidanı ormanla buluşturduklarını söyledi.

Ağaç zararlılarının, ormanda oluşturduğu tahribatlara dikkat çeken Yumaklı, "Ağaç zararlıları ve hastalıkları ormanlara, yangınlardan 5 kat daha fazla zarar veriyor. Yani mücadelenin büyüklüğünü anlatması açısından çok önemli. O yüzden OGM teşkilatı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın diğer birimleriyle beraber yaklaşık 50 türdeki zararlıya karşı mücadele etmektedir. Bu mücadelede, biyolojik mücadelenin altını çizelim. Yaklaşık 54 üretim istasyonunda 8 farklı türde 650 bin faydalı organizma üretilerek ormanlarımıza salınmaktadır." diye konuştu.

Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 4'üncü sırada olduğunu aktaran Yumaklı, "Bundan gurur duymamız gerekir. Dünyadaki bu 4'üncü sıramızı da üst sıralara çıkarmak ayrıca yeni hedefimiz. Ben bu gururu yaşattığı için çok kıymetli orman teşkilatındaki arkadaşlarıma ve buna ilgi gösteren vatandaşlarımıza canıgönülden teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın elinde rezerv güçlerle beraber 24 orman yangını söndürme uçağı, 100 helikopter, 10 insansız hava aracının bulunduğunu söyleyen Yumaklı, "Yaklaşık 4 bin 500'e yakın kara aracımız var. 776 yapay zeka ile çalışan kulemiz var. 25 bin orman işçimiz var. 118 bini aşan da gönüllümüz var." bilgilerini verdi. (İLKHA)