İslam Emirliği'nden UNAMA'nın hapishanelerle ilgili raporuna yalanlama

Afganistan İslam Emirliği, BM Afganistan Yardım Misyonu'nun (UNAMA), Afganistan'daki hapishanelerle ilgili açıkladığı raporun yalan ve propagandan ibaret olduğunu duyurdu.

Ekleme: 20.09.2023 17:50:09 / Güncelleme: 20.09.2023 17:50:56 / Dünya
Destek için 

İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid'in sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, UNAMA'nın Afganistan'daki gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde mahkumlara kötü muamele yapıldığına ve şiddetin arttığına dair yayımladığı raporu için, "Bu propagandayı şiddetle reddediyoruz." denildi.

Asılsız iddialar üzerine kurulu olan UNAMA raporunun gerçeği yansıtmadığı ifade edilen açıklamada, "Gözaltı odaları ve hapishaneler dahil, İslam Emirliği'nin hiçbir askeri veya sivil kurumunda, hiç kimsenin dövülmesine veya işkence yapılmasına izin verilmez. İslam Emirliği'nin lideri, mahkeme kararı olmaksızın sistemin her alanında dayak ve taciz yasaklamış olup, tüm kurumlar bu emre uymakla yükümlüdür." ifadelerine yer verildi.

UNAMA gözetimindeki hapishanelerde binlerce Afgan'a nasıl işkence edilerek acı çektirildiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İslam Emirliği cezaevlerinde mahkumlara yönelik tüm hizmetler mevcut. Onlara eğitim veriliyor, mesleki eğitim veriliyor, iyi olanaklar sağlanıyor ve hiçbir mahkûm acı çekmiyor.

Yazık ki binlerce Afgan; Bagram, Poliçerhi ve diğer il cezaevlerinde hiçbir suç ve gerekçe olmaksızın UNAMA gözetiminde hapsedildi, her türlü insan haklarından mahrum bırakıldı, ağır işkencelere maruz kaldılar, işkence ve dayakla karşı karşıya kaldılar. Durumun iyileşmesi sayesinde mahkumlar artık dövülmüyor veya taciz edilmiyor."

Açıklamanın sonunda, "Bu konuda kötü propaganda yapmak ve İslami sisteme karşı propaganda yapmanın da durdurulması gereken kötü bir davranış" olduğuna dikkat çekildi. (İLKHA)