Balık fiyatlarında son durum nedir? Hangi balıkta bolluk var?

Eylül ayı ile birlikte av yasağının sonlanmasının ardından tezgâhlarda balıklar sergilenmeye başlandı. Balıkçılar ise bereketli bir sezon geçirmeyi umuyor. Peki, balık fiyatlarında son durum nedir?

Ekleme: 20.09.2023 14:35:23 / Güncelleme: 20.09.2023 14:35:23 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi.

Yeni sezonunun açılması ile balıkçılar "vira bismillah" dedi.

Balıkçılar, limanlara kasalar dolusu balıkla döndü.

Tezgâhlar tutulan balıklarla şenlenirken, hamsi, mezgit, palamut ve çupranın fiyatları ortalaması belli olmaya başladı.

Yeni sezona günler öncesinden hazırlıklarını tamamlayan balıkçı esnafı, sabahın erken saatlerinden itibaren sezonun ilk balıklarını tezgâhlarına yerleştirerek müşterilerine hizmet etmeye başladı.

Bursa Tuzpazarı balıkçı esnafı, bu yıl hamsinin bol olduğunu ilerleyen günlerde vatandaşların bol hamsi yiyeceğini dile getirdiler.

"Bol hamsi geliyor"

Hacı Aydın Sidal

Balıkçı esnafı Hacı Aydın Sidal, "Balık fiyatlarında hamsi kilo 100 TL sardalye 80 TL, istavrit 70 TL'dir. Genel olarak fiyatlar 70 ile 100 TL arasında değişiyor.  İki gündür balık kısıtlı geliyor. Eylül ayının başından beri balıklar bol geliyor.  Bu yıl Marmara Denizi bereketlidir. Bol hamsi geliyor. İki gün önce hamsi 50-70 TL arası idi bugün biraz kısıtlı geldiği için 100 TL oldu. Ama şuan tam mevsimindeyiz. Çünkü hamsi ve sardalye çok lezzetli ve yağlıdır." dedi.

"Balığın tazeliği yerli ve ege balığında anlaşılıyor"

Taze balığın nasıl anlaşıldığını anlatan Sidal, "Yerli balık olduğu zaman yağlı olur. Eğer ege balığı olduğu zaman yağsız olur. Balığın tazeliği yerli ve ege balığında anlaşılıyor. Marmara balığı lezzetli olur. Hamsi sardalye, lüfer ve çinekop çok lezzetli ve taze olan balıklardır. Bu yıl en bol balık hamsidir." şeklinde konuştu.

"Vatandaş bol bol hamsi yiyecektir"

Ramazan Deniz

Hamsi 100 TL, sardalye 80 TL, mezgit 70 TL, istavrit 80 TL ve mercanın 100 TL olduğunu belirten esnaf Ramazan Deniz,  "Şu an balık fiyatları vatandaşa göre biraz yüksektir. Çünkü havalar sıcaktır. Balık mevsiminde havaların soğuk olması gerekiyor. Deniz suyu soğuk olması gerekir. Deniz suyunun sıcak olduğundan dolayı balık fazla çıkmıyor. Deniz suyu soğuması lazımdır. Soğuk olduğu zaman deniz balık tavana gelir ve bol olur. Bu yıl hamsi bol bekliyoruz. Geçen yıl palamut çoktu. Palamut 'un çok olduğu yerde hamsi olmaz. Hamsinin çok olduğu yerde palamut olmaz. Kayıkçılardan duyduğumuz kadarıyla bu yıl hamsi bol olacaktır. Vatandaş bol bol hamsi yiyecektir." diye belirtti.

"Taze balığı gözünden anlarsın"

Taze balığın nasıl anlaşıldığını anlatan Deniz "Taze balığı gözünden anlarsın. İkincisi parlaklığından anlarsın. Ardından damağından anlarsın. Damağı kırmızı ise balık taze anlamına geliyor. Balığın gözü parlaksa tazedir." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler