Erzurum Hamzan Kaplıcaları hizmet bekliyor

Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Çimenözü Mahallesi'nde bulunan Hamzan Kaplıcaları suyunun etrafı bakım bekliyor.

Ekleme: 19.09.2023 16:45:05 / Güncelleme: 19.09.2023 16:45:05 / Güncel / Erzurum Haberleri
Destek için 

Köy halkı ve Türkiye'nin dört bir tarafından gelen gezginler, doğadan akan ve halk tarafından şifalı su olarak da bilinen sıcak suyun değerlendirilip tesise dönüştürülmesi ve insanlığın yararına yönelik suyun aktığı bölgede çalışmalar yapılması bekleniyor.

Bölgede 5-6 noktada sıcak su çıkışı bulunuyor. Çimenözü Mahallesi muhtarı Bedri Sarı'nın anlattığına göre suyun 300 yıllık bilinen bir geçmişi var daha öncesi ise bilinmiyor. Sıcak suyu bölge insanı ve Türkiye'nin farklı ilerinden gelen doğaseverler ziyaret etmekte.  Öte yandan bazı kişilerin ise hastalıklarına şifaya vesilesi olması temennisi ile de sıcak suya ziyaretçiler geliyor.  

Mahalle muhtarı ve ziyaretçiler özellikle kaplıcaları ziyarete gelenlerin su ve çevre temizliğine dikkat edilmesi konusunda çağrıda bulundular.

"Suyun tarihi bilinmiyor"

Hamzan Kaplıcaları olarak bilinen sıcak su hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Çimenözü Mahallesi Muhtarı Bedri Sarı, "Öncelikle buranın tarihini bilmiyorum. Bizden önceki kuşaklara uzandığımızda yaklaşık bilinen tarihi 300 yıl olduğunu biliyoruz ancak daha öncesini bilmemem. Babam ve dedem de tarihini bilmiyorlardı. Net bir rakam veremeyiz. Bu su Allah tarafından ikram edilen bir nimettir. Ama bakım ve hizmeti yok. Ne devlet ne de millet değerini bilemiyor. Su şuanda boşa akıyor ve hiçbir kullanımı ve bakımı yok. Ziyaretçiler bölgeyi kirletiyor. İnsan buraya geldiğinde nefret ediyor. Her tarafta çocuk bezi ve pislikler var." dedi.

"Suyun insanlığın kullanımına sunulması için girişimlerde bulundum ancak sonuç alamadım"

Muhtar Sarı, "Şimdiye kadar yetkililer buraya gelmedi. Daha önce bazı çekimler yapıldı bölgeden ancak bir adım atılmadı. Birkaç yıl önce İl Özel İdare gelip bir bina yaptı ancak ona da sahip çıkılmadı, kullanılmadı ve harabe olup yıkıldı. Sıcak suyun kullanıma açılması ve teşkilatlı bir yapı yapılması için defaten Kaymakamlığa, Belediyeye ve Valiliğe ve ilgili kurumlara gittim dilekçe verdim ancak bir sonuç alamadım. Bana verilen cevapta, 'Oraya bir bina yapıldı ve o yıkıldığından dolayı artık oraya gelemeyiz.' " ifadelerini kullandı.

"Yatalak hasta şifalı su vesilesi ile ayaklandı"

Muhtar Sarı, doğadan akan sıcak suyun şifalı olduğunu söyleyerek, "Su şifalıdır. Buraya gelen yatalak bir şahıs burada bir hafta konaklayıp suya girdi ve Allah'ın şifa vermesi ile kendi ayakları üzerinde yürüyerek gölgeden ayrıldı. Lütfen buraları kirletmeyin ve temiz tutun ki insanlar gelebilsin. Su herkese şifa olsun." diyerek ziyarete gelenlere seslendi.

“Ulaşım olmadığından dolayı insanlar bölgeye gelmekten nefret ediyor”

Muhtar Sarı, son olarak, “Bingöl bize komşu ilimiz ve orada da kaplıcalar var. Güzel bir şekilde toplum yararına bakımı yapılıp teşkilatlandırılmış. Bizim buradaki sıcak suyunda hizmete açılmasını talep ediyoruz. Bizim buralardan insanlar nefret ediyor, neden çünkü ulaşım yok. Yolumuz kötü olduğundan dolayı pek kimse gelemiyor. Mahallemizde bulunan doğal sıcak suyun işlenmesi ve tesis yapılıp hizmete açılmasını dört gözle bekliyor ve talep ediyoruz. ” şeklinde konuştu.

"Bu kaynak suları gerçekten büyük bir nimet"

Rize Çayeli'nden gelen Cihan Sarı, "Çat'ın çok güzel bir beldesinde böyle sıcak kaynar sularla karşılaştığımız için çok mutluyum. Bu suyun ayaklardaki hastalıklara iyi geldiğini duydum. Çok memnun olduk. Şu anda su çok kaynar halde. Burada bulunan akarsular ve kaynaklar buraya verilen nimettir. Ama şunu söylemek istiyorum ki buraya gelen vatandaşlarımıza çağrımız, burayı temiz tutalım. Burada 5-6 tane kaynak su var. Çok mükemmel olduğunu söyleyebilirim. Herkesi buraya davet ediyorum. Ben de dışardan geldim. Ayaklarımda biraz rahatsızlık vardı. Birkaç defa girdim ve şuan birkaç geliş gidiş sonrası ayaklarımın iyi olduğunu hissediyorum." dedi.

"Doğal kaynak suyun değerlendirilmesi lazım"

Sarı, "Buradan Belediye Başkanı, Vali ve diğer büyüklerimize sesleniyorum, bu akarsular gerçekten çok güzel, burayı değerlendirmenizi istiyorum. Bu şekilde kalması iyi değil. Dışardan gelen biri olarak söylüyorum, gerçekten buradan fayda gördüm. Yetkililere çağrımız şudur, burayı restore edip insanların gelebilmeleri ve faydasına sunulacak bir şekilde çalışma yapsınlar. Tüm yetkililerin elinden geleni yapması hususunda çalışma yapmalarını rica ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)