Partisinin İstanbul’un Zeytinburnu İlçe Kongresinde 3 Eylül tarihinde konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, eğitimle ilgili önerilerini sunmuştu.
Parasız eğitim tanımının içerisine kırtasiye masraflarının ve servis masraflarının da dahil edilmesini talep eden Yapıcıoğlu, şunları söylemişti:
"Evet okullar açılıyor, malumunuz hayat pahalılığı, özellikle dar gelirlileri, sabit gelirlileri çok ciddi manada zorluyor. Okullar açıldı, kırtasiye masrafları, servis masrafları kara kara düşündürmeye başladı. Yasaya göre ilköğretim devlet okullarında parasızdır. Köy okullarında da kapanan okullar varsa öğrencileri başka okullara taşıyınca taşıma parasını da bakanlık karşılıyor ama şehirlerde okula gitmek için servis tutmak zorunda kalan veliler kara kara düşünüyor. Biz parasız eğitim tanımının içerisine kırtasiye masraflarının ve dahi okula gidip gelirken ödenecek servis masraflarının da dahil edilmesini istiyoruz, bekliyoruz, öneriyoruz, hükümete tavsiyemizdir, buradan çağrıda bulunuyoruz. Özellikle dar gelirli, geçinmekte zorlanan vatandaşlara eğitim konusunda bir katkı verilmesi çağrısında bulunuyoruz."
Başkentliler, HÜDA PAR'ın bu teklifine tam destek verdi.
"Bu teklif devlet için de millet içinde olumlu bir şey olur diye düşünüyorum"
Murat Kubat
Okul kitaplarının devlet tarafından dağıtıldığı gibi kırtasiye ve servis masraflarının da devlet tarafından karşılanması talebini desteklediğini belirten Murat Kubat, "Şu anki ekonomik koşullar içerisinde insanlar çok sıkıntı çekiyor. Bu şekilde devletin bir katkı vermesi her türlü halkın menfaatine olur. Devlet için de millet için de olumlu bir şey olur diye düşünüyorum." dedi.
"Bu teklifi destekleriz çok güzel bir şey olur"
Murat Altun
Yapılan teklifin çok güzel olduğunu söyleyen vatandaşlardan Murat Altun, "Bu teklifi destekleriz çok güzel bir şey olur. Kırtasiye ve servise verilecek para ile aileler çocuğun beslenmesine katkıda bulunabilir. İmkanlar göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten de çocuklarımız çok zor durumdalar. Çocukların beslenmesi ve gelişimi için çaba sarf edemiyoruz. Artık imkan olarak çok zor durumdayız bir de yılda bir iki defa asgari ücretler yükseliyor. Asgari ücrete zam geldiği gibi iki üç gün sonra zamlar asgari ücreti takip ediyor. Bu gidişata bir çözüm bulunması lazım. Ne asgari ücrete zam yapılsın ne de fiyatlar yükselsin." ifadelerine yer verdi.
"Devlet tarafında kırtasiye ve servis desteği verilse iyi olur"
Çocukları oluş çağını geçtiğini ancak artık torunları okul çağında olduklarını dile getiren vatandaşlardan İhsan Şendoğan, şunları aktardı:
İhsan Şendoğan
"Bir torunum liseye, biri de üniversiteye gidiyor. Masraflar haliyle biraz arttı. Her halde devlet bir karar alır ve bireyler yapar. Devlet tarafında kırtasiye ve servis desteği verilse iyi olur. Bu teklifi tabi destekleriz. Hayat şatları çok zorlaşmış. Bugün bir otobüs olmuş 15 lira, dolmuş olmuş 17 lira. Herkesin okulu evinin yanında değil ki! 4 dolmuş ve otobüsle ancak gideceği yere varan insanlar var. Allah yardım etsin."
"Servis ve kırtasiye desteği çağrısını tabi ki desteklerim"
Münevver Karataş
Hayat şartlarının çok zorlaştığına dikkat çeken Münevver Karataş, "Kırtasiye malzemeleri çok pahalıdır. Üç tane oğlum var, çocuklarını okutuyorlar, çocukların masraflarını yetiştiremiyorlar. Servis ücretleri kısa mesafeler bin 500 liradan başlıyor. Bu nedenle çok zorlanıyorlar. Biz torun da bakıyoruz. Zorlanıyoruz, buna bir çare bulunması gerekir. Servis ve kırtasiye desteği çağrısını tabi ki desteklerim." diye konuştu.
Bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Halil Erarslan, servis ve kırtasiye desteğinin verilmesini savunduğunu ancak kendisinin bu konuya destek verip vermemesinin sonucu değiştirmeyeceğini kaydetti.
"Böyle bir çalışma millet için çok iyi olacaktır"
Fırat Siirt
Son olarak vatandaşlardan Fırat Siirt, "Benim de bir kızım var. Daha yeni bu sene birinci sınıfa başladı. Onun kırtasiye masrafını ve servisini karşılamak zorundayız. Çevrede ihtiyaç sahibi olan bir çok kişi var. Çok yoğun bir çalışma sistemi içerisinde çok şükür çocuklarıma yetinebiliyorum ama bunu başaramayanlar var. Çoluk çocuğu olanlar var. Böyle bir uygulamanın olması çok iyi olacak. Zaten bizim bu hayattaki mücadelemiz İslami çerçeve içersinde yardımlaşmak olmalıdır. Ama bu sorunlar sadece yardımlaşmakla yetmiyor bunu devlet yaparsa tabi ki daha iyi olur. Bu teklifi destekliyorum. Kitaplar gibi kırtasiye ve servis desteği olmalı. Böyle bir çalışma millet için çok iyi olacaktır." şeklinde belirtti. (İLKHA)