İran'dan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na tepki 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İngiltere, Fransa Almanya ve ABD'nin, UAEA Yönetim Kurulu Toplantısını kendi siyasi amaçları doğrultusunda kötüye kullandığına dikkat çekti. 

Ekleme: 17.09.2023 12:25:03 / Güncelleme: 17.09.2023 12:25:03 / Dünya
Destek için 

Kenani, UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi'nin İran'da gözlem ve doğrulama faaliyetlerinde bulunan bazı Ajans müfettişlerinin izinlerinin Tahran yönetimi tarafından iptal edilmesine yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kenani, "İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile olumlu, yapıcı ve süregelen işbirliğine rağmen, üç Avrupa ülkesi (İngiltere, Fransa ve Almanya) ve ABD, UAEA Yönetim Kurulu Toplantısını kendi siyasi amaçları doğrultusunda kötüye kullanmaktadır. İran, Ajansı siyasallaştırma girişimi de dahil olmak üzere bu tür siyasi suistimallerin sonuçları konusunda daha önce uyarılarda bulunmuştu." dedi. 

İran'ın aldığı son kararın Tahran ile Ajans arasındaki Kapsamlı Güvenlik Anlaşmalarının 9. Maddesi uyarınca alındığını ifade eden Kenani, "Tahran olarak Batı ülkelerinden, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansını kötüye kullanmaktan vazgemesini ve kurumun tarafsız faaliyetlerini yürütmesine izin vermelerini bekliyoruz. İran tarafı mevcut anlaşmalar çerçevesinde UAEA ile olumlu işbirliğini sürdürecektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)