Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda İran açıklaması

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Güvenlik Denetimi Anlaşması kapsamında İran'da gözlem ve doğrulama faaliyetlerinde bulunan bazı Ajans müfettişlerinin izinlerinin Tahran yönetimi tarafından iptal edildiğini açıkladı.

Ekleme: 17.09.2023 00:25:04 / Güncelleme: 17.09.2023 01:21:27 / Dünya
Destek için 

Grossi, İranlı yetkililerin kendisiyle irtibata geçerek, Güvenlik Denetimi Anlaşması çerçevesinde bu ülkedeki nükleer tesislerde doğrulama faaliyeti yürüten deneyimli bazı müfettişlerin görevden alınması hususunda aldıkları kararı bildirdiğini açıkladı.

Grossi, böylelikle Ajansın Tahran için belirlenen en deneyimli müfettişlerinden oluşan çekirdek grubun yaklaşık üçte birini fiilen görevden almış olduğunu kaydetti.

Kararın, Ajansın bu ülkedeki denetimlerini doğrudan etkileyeceğine belirten Grossi, "İran'daki Ajansın doğrulama faaliyetlerinin normal planlanmasını ve yürütülmesini etkileyen ve Ajans ile İran arasında var olması gereken işbirliğine açıkça aykırı olan bu orantısız ve benzeri görülmemiş tek taraflı tedbiri şiddetle kınıyorum." ifadelerini kullandı.

Grossi, İran hükümetine kararını gözden geçirmeye ve kendisiyle iletişime geçmesi çağrısı yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise yaptığı açıklamada, UAEA müfettişlerinin bazılarının görev izinlerini geri çekme kararını, ABD ile Avrupa ülkelerinin UAEA Yönetim Kurulunu "siyasi amaçlarla" kullanmasının bir sonucu olarak aldıklarını açıkladı.

Tahran'ın söz konusu kararı UAEA ve İran arasındaki Kapsamlı Güvenlik Anlaşmalarının 9. maddesi uyarınca aldığını aktaran Kenani, "İran, Ajansı siyasallaştırma girişimi de dahil olmak üzere bu tür siyasi suistimallerin sonuçları konusunda daha önce uyarılarda bulunmuştu." dedi. (İLKHA)