Öğrencilerin nasıl beslenmesi ve beslenme çantasında neler olması gerektiği konusunda İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Balamtekin, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
Çocukların sabah okula giderken mutlaka kahvaltı yapmaları gerektiğini belirten Balamtekin, "Kahvaltı klasik olarak bir cümleyle hep anlatılır. 'Günün en değerli öğündür.' diye. Gerçekten öyle mi? Evet gerçekten kahvaltı çocuklar için günün en değerli öğündür diyebiliriz. Kahvaltı çocukların ihtiyaç duyacakları, gün içerisinde ihtiyaç duyacakları enerjiyi ilk aldıkları öğündür. Çocuklar okula gitmeden dengeli ve güzel bir kahvaltı yapmaları çocukların okul başarısına doğrudan etki edecek bir faktördür. Kahvaltı nasıl olmalıdır? Yani çoğunlukla çocuklar tabi özelikle sabahçı olan çocuklar erken kalkıp işte servisle bir şekilde okula gitmek zorunda olan çocuklarımız; uyanır uyanmaz ellerine bir poğaça yahut bir ekmek arası bir peynir, kaşar gibi ya da tost gibi bir yiyeceğin tutuş durulması kahvaltı değildir. Kahvaltı peynir, süt, tereyağı, bal, yumurta gibi vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri içeren bir kahvaltı olmalıdır." dedi.
"Ara öğünlere dikkat edelim"
Balamtekin, devamında şu ifadelere yer verdi:
"Çocukların günde 3 tane; okula giden çocuklar için söylüyorum, günde 3 ana öğünleri vardır. Bu ana öğünler kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeğidir. Bunun dışında çocuklara 2 tane ara öğün tavsiye ederim. Bunlarda, ara öğünlerin birinde bir tane meyve, diğerinde de ev yapımı bu kek gibi bir gıda verilmesi doğru olur. Ara öğünlere dikkat edelim. Bazen ara öğünler miktar olarak o kadar fazla sunuluyor ki çocuklara, bu da doğru bir şey değildir. Miktar olarak fazla sunduğunuz ara öğün dediğimiz gıdalar, besinler çocukların ana öğünlerinde yani öğlen yemeğinde ve akşam yemeğinde alması gereken besin ve enerjiyi maalesef almamalarına neden olabilir. Yani ara öğünde fazla miktarda gıda vermek ve ara öğünü ana öğünlere yakın tutmak doğru bir şey değildir. Yani çocuklar günde 3 tane ana öğünü mutlaka almalılar ve 2 tane ara öğün alabilirler."
"Çocukların yemeklerini mutfaklardan hazırlanmış olmalı"
Kantin kültürünün çocuklar için doğru bir kültür olmadığını belirten Balamtekin, "Kantin dediğimiz mevcut kantinlerden bahsediyorum. Yani içerisinde fast foodların satıldığı, paketli ürünlerin satıldığı kantinlerden bahsediyorum. Kesinlikle kantinde besin tüketimi yani kantinde ki gıdaları bir ana öğün gibi tüketmeleri tavsiye edilecek bir şey değil. Bilakis çocuklarımızın yetersiz beslenmesine neden olabilecek, yetersiz beslenmeyi tetikleyecek belki de aşırı tüketim sonucunda obeziteyi tetikleyebilecek bir sonuç doğurabilir. Elbette çocukların yemeklerini ve yiyeceklerini mutfaklardan hazırlanmış normal yemeklerle, öğün yemekleriyle öğünlerini almalarını tavsiye ederim."
Öğrencinin beslenme çantasının nasıl olması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Balamtekin, "Bu sorunun aslında cevabı öğrencinin okulda tükettiği okulun öğrenciye sunduğu yiyeceklerle ilişkilidir. Eğer okul çocuğa sağlıklı bir öğle yemeği sunabiliyor ise öğrencinin çantasına; öğrenci kahvaltısını evde yaptıktan sonra çantasına ara öğün olarak tüketebileceği meyve veya bir el yapımı kek türü böyle çocuğun gün içerisinde acıktığı zaman işte bir miktar kuruyemiş gibi tüketebileceği, yani açlığını, o anki ihtiyacını giderebilecek gıdalar olabilir." ifadelerini kullandı.
"Çocuklarınızın hem okul başarısını hem büyüme gelişmesini menfi etkileyecektir"
Balamtekin son olarak, "Ailelere vermek istediğim tavsiye şu; doğru beslenme çocuklarınız için hem büyüme gelişmeleri hem okul başarıları için anahtardır. Onun için sabah kalktığında çocuğu böyle alelacele bir tost yapıp okula göndermek, öğlen yemeği için ekmek arası fast food benzeri bir yiyecekle geçiştirmek gerçekten çok problemlidir. Çocuklarınızın hem okul başarısını hem büyüme gelişmesini menfi etkileyecektir. Eğer çocuklarınız okulda beslenecek ise, ana öğünlerini okulda yemeleri gerekiyorsa bunu okul yönetimiyle etkin bir şekilde konuşup bir öğün sunumu şeklinde yaptırmanızı tavsiye ederim." şeklinde konuştu. (İLKHA)