Türkiye, 3. nükleer santralin inşası konusunda Çin ile görüşüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralinin inşası konusunda Çin ile yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Ekleme: 15.09.2023 17:25:05 / Güncelleme: 15.09.2023 17:33:05 / Ekonomi
Destek için 

Bakan Bayraktar, Ankara’da aralarında Bloomberg’in de olduğu bir grup medya organından gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralinin inşası hakkında konuşan Bayraktar, son olarak Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretini hatırlatarak uzun zamandır devam eden görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Santralin, Kırklareli İğneada’da kurulmasının planlandığını ifade eden Bayraktar, "Santralle ilgili çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız. Taraflar arasında bazı farklılıklar var ancak bunlar büyük farklar değil.  Dolayısıyla boşluğu doldurabilir ve Çin ile nükleer enerji programı için yakında bir anlaşma yapabiliriz." diye konuştu.

Nükleer enerji olmadan sadece Türkiye'nin değil, dünyanın geri kalanının da yüzyılın ortalarına kadar karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını vurgulayan Bayraktar, "Akkuyu’da ilk reaktörü, ana inşaat işlerini tamamladık ama bildiğiniz gibi burası dünyadaki en büyük nükleer şantiye. Bu santralden yaklaşık 4,8 GW elektrik üretebileceğiz. Sinop’ta planlanan 2. santral için de Rusya ile görüşmeler sürüyor. Aynı zamanda Güney Kore ile de temaslar var. Türkiye’nin bu konuda önceliği daha fazla teknoloji transferidir. Uzun vadeli enerji planlarına göre Türkiye’de 20 GW üzerinde nükleer enerji santraline ihtiyaç var. Küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında da bazı ülkelerle görüşmeler sürüyor. Bu kapsamda 5 GW’lık küçük modüler reaktörler sisteme dahil edilebilir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, işgalci Siyonist rejim yöneticilerinden Netanyahu ile BM zirvesi marjında önümüzdeki hafta New York’ta görüşebileceğini belirten Bayraktar, "Türkiye, israil gazının alımı ve Avrupa’ya iletimi konusunda ortaklıklara hazır. Neden hala israilden Türkiye’ye boru hattını tartışıyoruz? Ekonomik olarak çok daha uygulanabilir, kolayca sermaye çekebilirsiniz." diye konuştu. (İLKHA)