Dört mevsim farklı güzelliğe bürünen Nemrut Krater Gölü Kalderası, son zamanlarda içinde yaşamı sürdüren ayılarla sıkça gündeme geliyor.
Hem kalderanın tanıtımına katkı sunan hem de ayrı bir güzellik katan ayıların, saldırgan hale gelmeleri endişeleri de artırıyor.
Kalderaya yerli ve yabancı gelen binlerce turistler, beraberlerinde getirdikleri yiyecek ve meyveleri ayılara yedirip, o anı fotoğraflıyorlar.
Vatandaşların ilgi odağı haline gelen ayıların bir yanda kameraya ilginç görüntüler verirken, bir yandan da fotoğraflamaya çalışan vatandaşlara saldırıyor.
Ayılar artık tehlike oluşturuyor
Bitlis Eren üniversitesinde öğretim görevlisi olan Cihan Önen, kalderada bulunan büyük göldeki balıkların hareketlerini gözlemlerken, ayılar kıyıda kendisini bekledi.
4 tane ayı önce gölde yüzdüler, sonra dalgıcın çıkmasını beklediler. Çevredeki vatandaşların bağrışmaları duyan Önen, su yüzüne çıkınca birkaç metre ötesindeki kıyıda kendisini bekleyen ayılarla karşılaştı.
Bir müddet ayılar kıyıda önen çıkmasını, Önen ise, suyun içinde ayıların uzaklaşması için bekledi. Önen'in sudan çıkmasından umudunu kesen ayılar, çevredekilerin taş atarak bağrışmaları üzerine ormanlık alana doğru yol aldılar.
Ayı dalgıcı, dalgıç ise ayıyı bekledi
Yaşadığı korku dolu anları İLKHA muhabirine anlatan Önen, ayıları karşısında görünce ürktüğünü söyledi.
Önen, "Kaldera'daki büyük gölün içerisinde suyun altındaki balıkları gözlemlemek için dalmıştım. Suyun yüzeyine doğru çıkarken, insanların bağrışmalarını duydum. Kalabalık bir grup, 'ayı, ayı' diye bağırıyorlardı. Bu sesi duyunca ben de telaşla suyun üzerinden dışarı baktığımda aylar birkaç metre ötede yüzüyorlardı. Bir anda açıkçası ne yapacağımı şaşırdım." dedi.
Dalgıçtan umudunu kesen ayı kıyıdan uzaklaştı
Vahşi ayılarla karşılaşmanın ürkütücü olduğunu belirten Önen, "Sonuçta bunlar vahşi canlılar. Biraz ürktüm. Acaba kıyıya mı gitsem yavaş yavaş aylardan uzaklaşmaya mı çalışsam? diye düşündüm. Bir yanda da kıyıda bulunan eşyalarıma, cihazlarıma zarar verirler diye düşündüm. İnsanların içerisinde taş atanlar da oluyordu. Sonuçta ayıları korkutup sinirlendirirlerse, suyun içerisinden ben varım bana zarar verme eğilimleri daha fazla olurdu. Ben de insanların bağrışmamalarını istedim. Bir müddet sonra ayı kıyıdan uzaklaşınca ben de suyun içinden çıktım." (İLKHA)