Çocukların uzun süre maruz kaldıkları teknolojik bağımlılıktan kurtulmalarında ailelere ve öğretmenlere büyük görevlerin düştüğünü vurgulayan Psikolog Sınat, önemli tavsiyelerde bulundu.
Psikolog Faruk Sınat
Yeni eğitim öğretimin açılmasıyla beraber ebeveyn ve öğretmenlerin önüne gelen acı bir reçetenin olduğunu belirten Sınat, "Bu da teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı yaz ayları boyunca çocukların maruz kaldığı bir bağımlılıktır. Dijital ve birçok alanda, sosyal medya da gördüğümüz bir bağımlılıktır. Bu bağımlılığın etkisi okul hayatında görülmekte ve okul hayatına adapte olmada zorluk yaşanmasına sebep olmaktadır. Ailelerin en çok şikâyet ettiği durumlar arasında, okulda başarının düşmesi, dikkat eksikliğinin olması, unutkanlığın olmasını görmekteyiz." dedi.
"Çocuklarla iletişim artırılmalıdır"
Özellikle 0 ila 7 yaş arasındaki çocuklara herhangi bir teknolojik aletin asla verilmemesi gerektiğini ifade eden Sınat, "Ebeveynlerin yapması gerekenler arasında aile içinde iletişimin artırılmasıdır. Bununla beraber ebeveynlerin çocuklarda destekleyici hususlar ile aile içerisinde daha çok iletişimin artması, iletişimle beraber sohbetlerin ve diyaloğun artırılmasıdır. Bu hususlara dikkat edilmesi lazım." diye konuştu.
"Öğretmenlerin etkinlikleri artırması önemlidir"
Öğrencilerin dijital bağımlılıktan kurtulmalarında öğretmenlere de önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Sınat, şöyle devam etti:
"Öğretmenlere de düşen okullarda etkinleri arttırmalarıdır. Bunun yapılması önemlidir. Özellikle çocukların beyninde muhakeme (frontal lob) dediğimiz bir kısım var. O lobun daha çok küçük yaşlarda gelişememesi üzerinde, çocukların daha çok muhakeme yeteneğinin düşük olması, iyiyi ve kötüyü ayırt edememe durumlarının olması çocuğu gelişim dönemlerinde daha çok etkileyebilmektedir. Ebeveynler bu konuda daha çok aile içinde iletişimi artırması lazım. Aileler çocuklarını iyi tanımalı, çocuklarının gelişim evrelerini iyi öğrenmeleri lazım. Böyle olması halinde çocuklar teknoloji bağımlılığından daha çok uzak kalacaktır." (İLKHA)