Tahran'dan İran'ın Paris Büyükelçiliğine saldırıya kınama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran'ın Paris Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıya tepki gösterdi.

Ekleme: 11.09.2023 19:09:17 / Güncelleme: 11.09.2023 19:10:27 / Dünya
Destek için 

Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Azerbaycan ile Ermenistan gerilimi

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki artan gerilime değinen Kenani, her iki tarafla da temas halinde olduklarını söyledi.

Kenani, "Ermeni yetkililer, Azerbaycan'ın çatışmaları yeniden başlatma olasılığına ilişkin endişelerini dile getirdiler, ancak Azerbaycanlı yetkililer bize askeri saldırı peşinde olmadıklarını söylediler. Kuzey komşularla olan ortak sınırların güvenliği konusunda çok hassasız ve bu bölgedeki gelişmeleri titizlikle takip etmekteyiz. Sınırlarımızda güvenlik sorunu söz konusu değil ve emin olun ki, İran sınırlarının güvenliği güçlü biçimde korunmaktadır." dedi.

Kenani, İran ile ABD arasında sağlanan tutuklu takas anlaşmasının yakında hayata geçirileceğini bildirdi.

İran'ın Paris Büyükelçiliğine saldırı

İran'ın Paris Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıya tepki gösteren Kenani, "Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu bağlamda güçlü protestomuzu hem Tahran'da hem de Paris'te resmi diplomatik nota ve Fransız yetkililerle yapılan görüşmelerle ilettik." diye konuştu.

Ermenistan-ABD askeri tatbikatına tepki

ABD ile Ermenistan arasındaki ortak askeri tatbikatı değerlendiren Kenani, bölgede yabancı askeri güçlerin varlığının güvenlik ve istikrarı bozacağına dikkat çekti.

Kenani, "Bölgesel güvenliğin bölge ülkeleri tarafından sağlanması gerektiğini defalarca vurguladık. ABD askeri güçleri hiçbir zaman bölgede güvenlik tesis etmeye çalışmamış, tersine istikrarsızlığı artırmıştır. Bölge ülkelerinden sınır anlaşmazlıklarını çözmek için ikili veya bölgesel mekanizmalara dikkat etmelerini bekliyoruz." diye ekledi.

İşgalci siyonist bir heyetin, UNESCO zirvesi için Suudi Arabistan'a ziyarette bulunmasının, siyonist rejimin bölgesel kuruluşlara katılımı çok taraflı işbirliği hedeflerini sekteye uğratacağını kaydetti. (İLKHA)