Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'nin karma eğitim ile ilgili yaptığı açıklamayla ilgili tartışmalar gündemde güncelliğini koruduğu belirtilen açıklamada, bu konuyla ilgili tartışmaların sadece Türkiye'de değil, başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde tartışma konusu olmaya devam ettiği belirtildi.
Tartışmanın asıl önemli noktasının kız çocuklarının okumasının önündeki gerek psikolojik gerek sosyolojik engellerin kaldırılması ve bu yönde atılacak adımların neler olabileceği ile ilgili olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Eğitim hakkı bütün dinlerde ve hukukta vazgeçilmezdir. Bu yüzden ara ara bununla ilgili değişik yöntemler uygulanmıştır. Anayasamızın 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 15. maddesinde 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.' açıklamasıyla buna imkân sağlamıştır."
Karma eğitim dayatmasının son bulması çağrısında bulunulan açıklamada, "Dolayısıyla çocuklarımızın okumasının önünde engel teşkil eden bir engel varsa bu engelin kaldırılması devletlerin ve hukukun gereğidir. Kaldı ki bizim ülkede kız liseleri, kız meslek liseleri, imam hatip kız meslek liseleri var. Milli Eğitim Bakanının yaptığı açıklamanın yerinde ve yanında olduğumuzu belirtmekle birlikte geç kalınmış bir vaka olduğunu buna acil eylem planlarının hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz."
"Konserler inancımıza, kültürümüze ve terbiyeye uymamakta"
Son zamanlarda belediyeler eliyle düzenlenen ve ifsat eden konserlere de değinilen açıklamada, konserlerin ahlaki ve maddi kayıp olduğu ifade edildi.
Kültürel faaliyetler ve etkinlikler halkın tüm kesiminin düşünülerek düzenlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Bu tür konserler ilk defa yapılmıyor. Daha önce Ramazan’da da yapıldı, pandemi döneminde de benzer etkinlikler yapıldı. Bu tür etkinliklere karşı tavrımız aynıdır. Etkinliğe karşı olmamızın sebebi ne şahıslar ne de makamlardır. Biz bu işin felsefesine, ruhuna karşıyız. Çünkü bu ruh ne inancımıza, kültürümüze ne aldığımız terbiyeye ve eğitime uymamaktadır." ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında, "Kaynakların bu tür konserlere aktarılması ve bir taraftan da toplumun büyük bir kesiminin yoksulluğunun görmezden gelinmesi sosyolojik, insani ve dini açıdan da toplumu derinden yaralamaktadır. Herhangi bir çalışma yapıyorsanız toplumun iç dinamikleri göz önünde bulundurulmak zorundadır. Batman’ın iç dinamikleri, böyle bir organizasyonu talep edecek bir dinamik değildir. Yetkililerden talebimiz bu ve buna benzer yapılacak etkinliklerin, bu şehrin iç dinamikleriyle istişare edildikten sonra yapılması hem katılım açısından hem de uygunluk açısından daha doğru olacaktır." denildi. (İLKHA)