İslam Emirliği'nden Pakistan'a sorunları çözmede "diplomatik diyalog" çağrısı

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı, sınırda yaşanan çatışma nedeniyle Pakistan'ın tek taraflı olarak kapattığı Torkham Sınır Kapısı'nın halen kapalı tutuluyor olmasının iyi komşuluk ilişkilerine zarar verdiğini belirtti.

Ekleme: 10.09.2023 18:40:04 / Güncelleme: 10.09.2023 18:44:02 / Dünya
Destek için 

Dün gece geç saatlerde İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, sınırda yaşanan çatışmanın; eski bir karakolun onarım çalışmaları sırasında, Pakistan sınır birlikleri tarafından ateş açılmasıyla yaşandığına dikkat çekildi.

Açıklamada, Pakistan birliklerinin Afgan sınır muhafızlarına ateş açmasının ardından yaşanan gerginlik ve çatışma nedeniyle kapanan Torkham Sınır Kapısı'nın halen açılmamış olmasının iyi komşuluk ilişkilerine aykırı olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, "Pakistan Hükümeti, geçen çarşamba günü Afgan güçlerinin yıllar önce inşa edilen eski bir güvenlik noktasını onarmakla meşgul olduğu sırada Pakistan güçlerinin Afgan sınır güçlerine ateş açmasının ardından Torkham Sınır Kapısı'nı kapattı.

Torkham Sınır Kapısı'nın kapatılması, ikili ve bölgesel ticareti olumsuz etkileyebilir ve her iki taraftaki ortak ticaret sınıfının ticari ve mali kayıplara uğramasına neden olabilir." denilerek çok sayıda yolcunun sınırın her iki tarafında mahsur kaldığı ifade edildi.

Mal yüklü yüzlerce kamyonun durdurulduğu ve tüccarların bundan olumsuz etkilendiği sınır kapısında, milyonlarca Afgani (AFN) zararın oluştuğu kaydedildi.

Son dönemde sınır ötesi ticaretle ilgili başka olayların da yaşandığını hatırlatan Bakanlık, bu ayın başlarında incir yüklü bir kamyonun Afganistan'dan Wagah sınırı üzerinden Hindistan'a giderken Pakistan polis kontrol noktası yakınında ateşe verilmesi, aynı şekilde Karaçi Limanı'nda Pakistanlı yetkililerin kargonun "hassas listede" olduğu bahanesiyle Afganistan'a giden yüzlerce konteyneri durdurması gibi olayların güvensizliğe ve endişeye yol açtığını belirtti

Açıklamada, "Maalesef, uluslararası hukuk kapsamındaki daha önceki vaat ve taahhütlerin aksine, Pakistan tarafı, Afgan tarım ürünleri ve meyve sezonunun başlamasıyla birlikte Karaçi Limanı'nda sık sık engel oluşturuyor ve haksız bahanelerle kapıları kapatıyor. Bu, sadece Afganistan ticaretine zarar vermekle kalmıyor. Hem Afganistan ile Pakistan arasındaki mesafeyi hem de kardeş halklar ve ülkeler arasındaki mesafeyi artırıyor. Aynı zamanda bu tüm bölgenin ticaret ve transit geçişinde de aksamalara ve gecikmelere neden oluyor." denildi.

Kadın, çocuk ve yaşlıların da içlerinde bulunduğu yüzlerce yolcunun Torkham Sınır Kapısı'nın her iki tarafında mahsur kaldığını aktaran Afganistan Dışişleri Bakanlığı, İslam Emirliği'nin; bölgedeki ticaret ve transit geçişlerin kolaylaştırılmasına dayanan ekonomi merkezli dış politikasını göz önünde bulundurarak sorunları anlayış ve diplomatik diyalog yoluyla çözme kararlılığını sürdürdüğünü bildirdi.

Açıklamanın sonunda, "Pakistan tarafına, bu tür eylemlerin Afganistan'ın ticaretine, mevcut durumda büyük ölçüde ihracata bağımlı olan Pakistan'ın bölgesel ekonomisine ve ulusal ekonomisine zarar verdiğini hatırlatıyoruz. Bölgenin ticaretini, transit geçişini ve ekonomisini geliştirmek adına bu sorunlara anlayışla çözüm bulmak, siyasi ve diğer konuların ekonomiye, ticarete ve halkın serbest dolaşımına zarar vermesine izin vermemek her iki tarafın da yararınadır." denildi. (İLKHA)