Tayvan Boğazı'ndan ABD ve Kanada savaş gemilerinin geçmesine Çin'den tepki

ABD ve Kanada donanmalarına ait iki savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti. Çin, duruma tepki göstererek, geçişin "kamuoyuna gösteriş" amaçlı olduğunu açıkladı.

Ekleme: 10.09.2023 00:09:48 / Güncelleme: 10.09.2023 00:09:48 / Dünya
Destek için 

Konuya dair ABD'nin Pasifik'teki 7. Filosu'ndan yapılan açıklamada, "Arleigh Burke' sınıfı güdümlü füze taşıyan Ralph Johnson muhribi ile Kanada Kraliyet Donanmasına ait 'Halifax' sınıfı Ottowa kruvaziyerinin, Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yaptığı" belirtildi.

Yapılan geçişin uluslararası hukuka uygun olduğu bildirilen açıklamada, "USS Ralph Johnson ve HMCS Ottowa'nın Tayvan Boğazı'ndan geçişi, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte özgür ve açık Hint-Pasifik'e bağlılığının göstergesidir." denildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) Tayvan Boğazı'nın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığınca yapılan açıklamada, geçişin "kamuoyuna gösteriş" amaçlı olduğunu savundu.

Açıklamaya göre, gemiler takip edildi; yasalara ve kurallara uygun tepki verildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, gemilerin boğazdan geçişini doğrularken, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasındaki durumun "normal" olduğunu bildirdi. (İLKHA)