Bakan Özhaseki: Dünya bankası kredileri deprem bölgesinin inşasında kullanılacak  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dünya Bankası’nın vereceği kredinin deprem bölgesinin yeniden inşa sürecinde kullanılacağını bildirdi.

Ekleme: 09.09.2023 19:20:07 / Güncelleme: 09.09.2023 19:22:58 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

Dünya Bankası, ‘Türkiye Deprem Sonrası İyileşme ve Yeniden İmar Projesi’ kapsamında, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde temel kamu hizmetlerini yeniden tesis etme ve dirençli kırsal konutlar inşa etme çabalarını desteklemeye yönelik 1 milyar dolar tutarında bir finansmanı onayladı.

Kredinin 684,8 milyon dolarlık kısmı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tahsis edildi. Bakan Mehmet Özhaseki, Dünya Bankası’nın krediyi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tahsisle, İLBANK'a ise deprem sonrası çıkarılan kanunla karşılıksız tahsisle vereceğini söyledi.

6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde 680 bin konut ve köy evi ile birlikte 170 bin ahır, depo, dükkan gibi toplam 850 bin bağımsız birim hasar gördüğünü hatırlatan Özhaseki, Dünya Bankası’nın vereceği kredinin deprem bölgesinin yeniden inşa sürecinde kullanılacağını bildirdi. Özhaseki, Dünya Bankası’nın açıkladığı kredi paketiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilecek 296,5 milyon dolarlık kredinin, kırsal alanlardaki köy evleri ile ahırların inşa edilmesinde ve sosyal donatıların hazırlanmasında katkı sağlayacağını belirtti.

Özhaseki, ayrıca bu kredinin köylerdeki temel altyapının ve sosyal tesislerin onarımı veya yeniden inşasında kullanılacağını söyledi.

Bakan Mehmet Özhaseki, kredinin karşılıksız olarak verilecek 388,3 milyon dolarlık kısmının ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki İLBANK’ın deprem bölgesinde yapacağı altyapı projelerinde kullanılacağını bildirdi.

Özhaseki, içme suyundan kanalizasyona, arıtmadan atıksu sistemlerine kadar altyapı çalışmalarının öncüsü olan İLBANK’ın, afetten zarar görmüş 11 şehrin altyapısının imar ve inşası için ilk günden beri çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, temin edilen krediyle birlikte çalışmaların daha da genişleyeceğini ifade etti. Özhaseki, bu kapsamda deprem bölgesinde, su, yağmur suyu şebekesi, katı atık yönetim tesisleri ve belediye itfaiye istasyonları ile hasar görmüş olan acil durum müdahale ve belediye ekipmanları, itfaiye ve kurtarma araçları ile katı atık toplama araçlarının yenileneceğini kaydetti. (İLKHA)