1513: İskoç kralı Dördüncü James (Ceyms), 60 yaşında öldü. Her biri uçsuz bucaksız topraklara hükmeden zamanın muktedir kralları belki de hiç beklemedikleri bir anda dünya hayatına dair bin bir emel ve hayalleriyle beraber; arkalarında hazinelerini, topraklarını, saraylarını yüzlerce hizmetçi ve cariyelerle beraber bırakarak göçüp gittiler. Kral da olsalar İlahi takdir değişmeyecek ve “her nefis ölümü tadıcıdır” ayeti bütün ihtişamıyla zamanın ihtişamlı şahsiyetlerinde tüm insanlığa bir ibret vesikası olarak tecelli edecekti. Nasihat dinlemek ve ibret almak isteyenlere tarihte bugün sayfalarında en büyük nasihat ölüm haberleridir elbette! Ama çabucak unutuveren insanoğlu, yanı başındaki fanilerin ölümünden yeterince ders almayacaktı… (İskoç kralı James öldü)
1923: Sonradan ismi Cumhuriyet Halk Partisi olarak değişecek olan Halk Fırkası, Mustafa Kemal tarafından kuruldu; Halk Fırkası Tüzüğü onaylandı. Böylece Türkiye’yi 1950’ye kadar her türlü keyfilikle tek başına ve hiçbir yere hesap vermeden yönetecek olan CHP’nin kuruluşu gerçekleştirildi. (Halk Fırkası kuruldu)
1933: İzmir Enternasyonal Fuarı’nın çekirdeğini oluşturan “9 Eylül Panayırı” ilk defa, Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak tarafından açıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında sanayi, kalkınma ve üretim alanında hiçbir gelişme gösterilmezken ve bu yönde somut adımlar da atılmazken; batılılaşmanın giyim kuşam, moda ve yaşam tarzı alanlarında hızla adımlar atılıyordu. Ekmek alacak parası olmayan halka şapka ve benzeri kıyafetleri giyme mecburiyeti getiriliyordu. Bu yönde atılan adımlardan birisi olan İzmir Panayırı her ne kadar sonraları teknoloji, ithalat ve ihracat mallarının tanıtımına yönelik bir misyon üstlenmişse de özü itibarı ile eğle nce ve müzik temelli bir şenlik panayırı olarak başlatılmıştır. (“9 Eylül Panayırı”)
1946: Ülkenin üç büyük kenti İstanbul, Ankara ve İzmir’de ekmek dağıtımında uygulanmakta olan karne yönetimine son verildi. Ekmek karnesi uygulamasına 1942 yılı Ocak ayı içinde başlanmıştı. Halkına ekmek dahi yediremeyen bir sistem öte yandan laiklik adı altında modayı, batılı giyim-kuşamı ve yaşam modelini dayatmakla meşguldü. (Ekmek karnesi uygulaması sona erdi)
1948: Kuzey Kore, bağımsızlığını ilan etti. Özellikle Kore Savaşı sonucunda Kore, Kuzey ve Güney Kore olmak üzere ikiye bölündü. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 1948 yılında otoriter ve sosyalist bir hükümet kurmuştu. Kuzey Kore diğer komünist ülkelere göre daha kapalı bir rejim görünümündedir. (Kuzey Kore, bağımsızlığını ilan etti.)
1954: Cezayir’de meydana gelen şiddetli depremde bin kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. Deprem bölgesindeki yerleşim yerlerinde on binlerce konut hasar gördü. (Cezayir’de deprem; Bin ölü)
1982: 12 Eylül İhtilali’nden önce Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin tekrar kurulmasına karar verildi. Kendi dönemlerinin İstiklal Mahkemeleri olan DGM’ler verdikleri binlerce idam kararıyla rekor kırdıkları gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınan bu kararların birçoğunun Türkiye aleyhine sonuçlanması bakımından da DGM’lerin kötü şöhretini zirvelere taşımıştır. (DGM’ler tekrar kuruldu)
2009: İstanbul'da son 80 yılın en yüksek yağışı yaşandı. Su taşkınları nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybetti, büyük çapta maddi hasar oluştu. (İstanbul'da son 80 yılın en yüksek yağışı)
2012: Batı Afrika ülkesi Mali’nin başkenti Bamako’da düzenlenecek olan bir konferansa katılmak üzere yola koyulan 8’i Moritanyalı, 8’i de Malili 16 Müslüman Âlim, Mali ordusuna bağlı askerler tarafından şehid edildi. Yerel kaynaklar, katledilen âlimlerin Dava Cemaati’nin üyeleri olduğunu ifade etti. 2012 Mart’ında askeri darbenin yapıldığı ülkede, siyasi istikrarsızlık hâkimdi. Ülkenin kuzeyi ise Müslümanların kontrolünde bulunuyordu.( 16 Müslüman Âlim şehid edildi)
2014: Mısır’da Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Biltaci ile Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak yöneticilerinden Safvet Hicazi, 20’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. (Mısır’da cunta zulmü)