Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den hükümete tepki: Hiçbir yere gitmiyorum

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, kendisi hakkında azil sürecini başlatmak üzere harekete geçen hükümete tepki göstererek, "Hiçbir yere gitmiyorum. Herkesin, benim istifa etme hayalini unutması gerektiğini düşünüyorum." açıklamasını yaptı.

Ekleme: 08.09.2023 01:05:05 / Güncelleme: 08.09.2023 01:05:05 / Dünya
Destek için 

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, hükümetin, kendisi hakkında azil süreci başlatmak istemesine tepki gösterdi.

Sadece Gürcü halkına karşı sorumlu olduğunu belirten Zurabişvili, AB ile Gürcistan'ın entegrasyon sürecini desteklemek için son bir haftadır Avrupa ülkelerinde temaslarda bulunduğunu belirtti.

Zurabişvili, AB süreci yönünde aktif çalışmalar yürütmeye devam edeceğini belirterek, ülkesinin geleceğinin Avrupa'da olduğunu kaydetti.

Anayasa ve yasaların kendisine verdiği sorumlulukları yerine getirdiğini savunan Zurabişvili, "Bu yüzden hiçbir yere gitmiyorum. Herkesin, benim istifa etme hayalini unutması gerektiğini düşünüyorum. Ben buradayım, ama nereye gitmem gerekirse oraya gideceğim." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın etkisinden uzaklaşması için Gürcistan'ın AB ile entegrasyon çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Zurabişvili, ülkenin AB üyeliği için herkesin birlikte yürümesi gerektiğini ifade etti.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı İrakli Kobakhidze, 1 Eylül'de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin Avrupa ülkelerine Ağustos'un sonunda başlattığı ziyaret programına tepki göstermişti.

Zurabişvili'nin sadece kendi kararına göre Avrupa'da görüşmeler yapmaya gittiğini savunan Kobakhidze, anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle cumhurbaşkanına yönelik azil süreci için harekete geçtiklerini bildirmişti.

Kobakhidze, azil sürecinin başlatılması amacıyla parlamentoda gereken imzayı toplayarak önce Anayasa Mahkemesine dilekçe sunacaklarını belirtmişti.

Anayasaya göre Gürcistan Cumhurbaşkanı'na yönelik azil sürecinin başlatılması amacıyla 150 kişilik parlamentoda 50 milletvekilinin imzası, sürecin tamamlanması için de 100 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Hükümetin, 50 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesine önümüzdeki günlerde dilekçe sunması bekleniyor.. (İLKHA)