Bakan Şimşek, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Orta Vadeli Program (OVP) tanıtım toplantısının ardından bugün gazetecilerle bir araya geldi, soruları yanıtladı.
OVP ile ilgili olumlu geri dönüşler aldığını söyleyen Şimşek, inandırıcı, iç tutarlılığı olan gerçekçi bir çerçeve olarak görüldüğünü ifade etti.
Dezenflasyon programı ve maliye politikasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğini tam olduğunu belirten Şimşek, "Bunu sadece hissetmiyoruz, görüyoruz. En ufak bir tereddüt yok. Bu programın gereği neyse onu yapacağımız şeklinde değerlendirmenizde fayda var." dedi.
Yatırımlara ve ihracata çok güçlü destek vereceklerini ifade eden Şimşek, "Dolayısıyla burada yeniden bir dengelenme var. Bu yeniden dengelenmenin doğası gereği eğer iç talepte yumuşama olacaksa bugünkü enflasyonist baskının azalması, cari açığın azalması; cari açığın azalmasıyla birlikte finansal istikrar anlamında Türkiye'ye fon akışı anlamında olumlu bir döngünün ortaya çıkacağını görmemiz lazım. Dolayısıyla bizim programın felsefesi Türkiye'nin olumlu bir döngüye gireceği yönündedir. Onun için biz bir geçiş dönemi öngördük. Şu anda o geçiş dönemindeyiz. Ve şu ana kadar da bizim öngördüğümüz çerçevede gidiyor. Biz Türkiye'nin 2024’ün ikinci yarısından itibaren bu olumlu döngüyü çok güçlü bir şekilde yakalayabileceğine inanıyoruz. Küresel koşulların da buna elverişli olacağına inanıyoruz." diye konuştu.
"Hiçbir zaman bir kur hedefimiz olmaz"
OVP kapsamındaki yüksek kur tartışmalarına yanıt veren Şimşek, "Bizim hiçbir zaman bir kur hedefimiz olmaz. Yani ne programda ne başka türlü kur hedefimiz yok. Ama işin doğası gereği dolar bazında eğer kişi başına milli gelir rakamlarını verecekseniz bir tahmin olması gerekiyor. OVP'de de aslında yapılan bu, genelde de kurala dayalı gider bu. Burada tabii bir geçiş dönemine ilişkin bir arka planda eminim bir varsayım vardır. Sonrasında farklı bir varsayım olabilir. Siz tabii bu ortalama kurlardan kurun yıl boyunca lineer seyredeceğini varsayıyorsanız yanlış varsayıyorsunuz. O zaman tahlilleriniz de yanlış olabilir. Burada esas itibarıyla biz bir hedefe sahip değiliz. Dolayısıyla kur rejiminde herhangi bir değişiklik yok." diye konuştu.
Yatırımcı toplantılarını başlattıklarını belirten Şimşek, bu kapsamda G-20 zirvesinde, Almanya, New York, Londra gibi şehirlerde temaslarda bulunacaklarını kaydetti.
Şimşek, "Asya, Orta Doğu, yani hemen hemen erişmedik, diyalog kurmadık bir yatırımcı düşünemiyoruz. Yani yılın sonuna kadar aşağı yukarı reyting kuruluşlarından tutun, kredi derecelendirme kuruluşlarından tutun, her türlü patron, yatırımcı; ama aynı zamanda doğrudan yatırımcılarla da zaten diyaloğumuz güçlü." diye ekledi.
"Dezenflasyon, yapısal dönüşümden geçiyor"
Kalıcı refah için verimliliği arttırmak, kaynakları etkin bir şekilde kullanmak gerektiğini belirten Şimşek, "Yani kalıcı bir şekilde dezenflasyon, kalıcı bir şekilde cari açığın iyileştirilmesinin yolu, yapısal dönüşümden geçiyor. Dolayısıyla bu programın en önemli bileşeni takvime bağlanmış verimliliği arttıracak, cari açığı azaltacak, vergide adaleti artıracak, kayıt dışılığı azaltacak reformlardır. Ve bu reformların hepsi orada, çok net bir şekilde ortaya konulmuş ve takvime bağlanmış. Bu çok değerli bir boyut." değerlendirmesinde bulundu.
Ücret artışları
İşverenlerin de katkısının olduğu yeni bir bireysel emeklilik modeli öngördüklerini belirten Bakan Şimşek, bununla tasarrufları artırmak, sistemde kalış sürelerini artırmak, fon tutarını artırmayı amaçladıklarını kaydetti.
Bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını söyleyen Şimşek, ama çalışanların, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyeceğini belirtti.
Ücret artışlarının, bu seneki enflasyon farkı yüzde 65 olacaksa çok yüksek düzeylerde olacağını ifade eden Şimşek, "Yani gelecek sene memur maaş artışları enflasyonun, muhtemelen neredeyse bu seneki enflasyon farkını dikkate alırsanız çok çok üzerinde olacak." diye ekledi. (İLKHA)