Eskişehir'deki madencilerin açlık grevi sona erdi, ancak eylem devam ediyor

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar SSS Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri, haklarını alabilmek için 5 gün kendilerini maden ocağına kapatarak sürdürdükleri açlık grevine son verdi. Ancak madenciler ocakta, eşleri dışarıda mücadele sürdürüyor.

Ekleme: 06.09.2023 13:17:28 / Güncelleme: 06.09.2023 13:18:04 / Güncel
Destek için 

Aralık 2022’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) Yıldızlar Holding’e devredilen maden ocağında çalışan madenciler; maaş, tazminat ve diğer haklarını alamadıkları için 28 Ağustos’ta greve çıktı.

Seslerini duyuramayan madenciler, 31 Ağustos Perşembe günü açlık grevi kararı alarak kendilerini maden ocağına kilitledi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay dün maden ocağına gitti ve akabinde işveren madencilere kıdem tazminatı ve maaşlarla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi sözü verdi.

Madenciler, kazanımları kesinleşene dek eylemi yer üstünde sürdürme kararı aldı.

5 gün süren açlık grevi süresince 7 madenci rahatsızlanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Madencilerin direnişi ocakta sürerken, eşleri de dışarıda hak arama mücadelesine devam ediyor.

Ne olmuştu?
Maden-İş Sendikası’nın verdiği bilgiye göre, maden ocağının devrinden hemen sonra 250 madenci süresiz izne çıkarıldı ve aradan geçen 9 aya rağmen kıdem tazminatları ödenmedi.

Geride kalan madenciler ise maaşlarını eksik, düzensiz ve çeşitli paylar kesilerek almaya başladı.

Maden-İş'e göre ruhsat problemi yaşanan madende yer altı üretimi yapılmıyordu. Madencilerin 90 tanesi su çekmek gibi işler için yer altında çalışırken 190’ı yer üstündeki santralde çalışıyordu.

Temmuz ayında ise 190 işçi kendilerine tebliğ edilmeden yer üstü kadrosuna alındı ve böylece maaşları yarıya düştü. İşçiler bunun üzerine ilk önce greve çıktı, ardından açlık grevine başladı.

Açlık grevinin beşinci gününde Türk-İş Genel Başkanı Atalay’ın devreye girmesiyle grev bazı "sözel" kazanımlarla sonuçlandı.

Maden-İş Sendikası’ndan alınan bilgiye göre; şirket 2 ay daha madencilere yer altı maaşı ödeyecek, 2 ay içerisinde ruhsat sorunu çözülürse işçiler işe dönebilecek ve madenden ayrılanların kıdem tazminatları 3 taksitte yatırılacak.

İşçiler, kendilerine verilen bu sözlerin tutulması için eylemlerini yer üstünde sürdürme kararı aldı. Perşembe günü de toplu sözleşmeden doğan hakları için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'yla (TMSF) görüşmeler yapılacak.

Kaynak: BBC News