Tapu sorunu esnaf ile tarla sahibini birbirine düşürdü

Şanlıurfa Hayvan Pazarı esnafı, Eyyübiye Belediyesinin kendilerine sattığı arsa tapularının verilmesinin, encümen kararıyla 12 yıl ertelenmesinden dolayı mağdur olduklarını ileri sürerek arsa sahipleriyle sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

Ekleme: 05.09.2023 16:20:08 / Güncelleme: 05.09.2023 16:21:30 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Canlı Hayvan Pazarındaki esnafa satılan arsa tapularının verilmesinin encümen kararı ile 12 yıldır uzatılmasının kendilerini mağdur ettiğini ileri süren Hayvan Pazarı esnafı, başta encümen kararı olmak üzere yaşadıkları mağduriyetlere tepki gösterdi.

Yaklaşık 100 kişinin mağdur edildiğini belirten esnaflar, satın alınan arsaların tapularının bekletilmeden verilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşadıkları mağduriyetin arsa sahipleriyle soruna neden olduğunu söyleyen esnaf İLKHA'ya konuştu.

"Devletin vatandaşını dolandırdığını görmedim"

Yasin Demir

2011 yılında dönemin belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından esnafa ahır yeri verildiğini dile getiren Yasin Demir, "2011'den beri Fakıbaba döneminde hayvan pazarı esnafı olarak her bir esnafa bir ahır yeri verildi. Parsel ve adalar bu şekilde tapuyla verildi. 96 kişi, 10 senedir burada mağdur ve bu mağduriyetin giderilmesi lazım. Vali, belediye başkanı ve yetkililerle görüştük ama hiç kimse yardımcı olmadı. Artık yeter, bu işe bir çözüm bulunsun. Bizi köylülerle karşı karşıya getirdiler. Köylülerle bir alakamız yoktur, muhatabımız belediyedir. Belediye herkese parsel olarak tapu vermiştir fakat bir sonuç alınmamıştır. Altyapı ve yollar yapılmadı. 96 kişi mağdurdur. Bir torba çimento 4 bin TL iken bir kilo demir bin 500 TL iken şimdi 20 bin TL olmuş. 96 kişi mağdur bırakıldı. Yazıktır, günahtır." dedi.

12 yıldır mağdur edildiklerini söyleyen Demir, "Devlet bu işi çözmese kim çözecek? Yetkililer bu duruma bir el atsın. Cumhurbaşkanına, milletvekillerine sesleniyorum 10 senedir buradaki vatandaşlar mağdurdur, oy zamanı gelip oylarımızı istersiniz. Şimdiye kadar bu arsaların yıllık vergilerini de veriyoruz. Vergilerimizi verdiğimiz halde 12 senedir mağduriyetimiz devam ediyor." diye konuştu.

"Arsalar başkalarının olmasına rağmen bize satılmış"

Ali Aydın

Kendilerine satılan arsanın başka sahiplerinin olduğunu öne süren Ali Aydın, "2011 yılında belediye bize ahır olarak arsa sattı. Paramızı verdik ve tapularımız cebimizde. Arsaların nerde olduğunu bilmiyoruz. Arsalar başkalarının olmasına rağmen bize satılmış. Arsalar başkalarınınsa bizim o adamlarla bir alakamız yok. Belediye bize bir çözüm bulsun. Bize ahırlarımızı versin. Bir torba çimento 4 bin TL iken 20 bin TL oldu demir 4 bin TL iken 20 bin TL oldu, bize de yazık. Belediye başkanı, milletvekili ve parti başkanlarına gittim. Hepsi de 'tamam çözeceğiz' dedi fakat çözen yok. Ne zaman çözeceksiniz, biz öldükten sonramı çözeceksiniz? Yerimiz olmadığı için 25 hayvandan 5 hayvana düştük. Fakıbaba döneminde bu yerleri aldık. Tapularımız cebimizde ama ne yolu var ne elektriği var." ifadelerini kullandı.

Sorun nedeniyle mahkemelik olduklarını söyleyen Aydın, "Madem arsalar bu adamların, bizim bu adamlarla bir işimiz yok. Onlarda hakkını arasın, biz de hakkımızı arayalım. Bizi tarla sahipleriyle baş başa getirdi. Bize 'gidin o adamlarla mahkemelik olun' dediler. Tarla sahipleriyle ne alakamız var. Tarla sahiplerine ne para verdik ne de yüzünü gördük. Tarla sahipleri hakkını istiyor. Adamların babasından kalan tarlalar, madem onların babasının tarlası devlet bize başka bir yer versin ya da bugünün değeri neyse bize parasını versin. Tarlaların tapu listesi burada 86 kişi mahkemelik oldu. Mahkeme salonuna gidiyoruz bizi dışarı çıkarıyorlar. 12 senedir mahkeme sonuçlanmadı. Bu mahkeme ne zaman sonuçlanacak. Bir yetkili bu duruma bir el atsın." şeklinde konuştu.

"Belediyeye gidiyorum bana 'vergi borcun var 'diyorlar"

Mehmet Ceylan

Görmedikleri arsaya vergi ödediklerini vurgulayan Mehmet Ceylan ise "11 senedir bize parsel verdiler ama bu parsellerin hepsi hacizli oldu. Bekir Bozdağ 'ben Şanlıurfa milletinin avukatıyım' dedi. Bekir Bozdağ seçildi ama bize bir faydası dokunmadı ve Ankara'ya gitti. Eşref Fakıbaba devrinde biz bu arsaları aldık. Onun da işi bittikten sonra Ankara'ya gitti. Bizim işimizi ortada bıraktı. O zaman 17 bin TL para verdim, yazıklar olsun. Belediyeye gidiyorum bana 'vergi borcun var 'diyorlar. Ne vergisi diye sordum 'arsa vergisi' diyorlar." dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler