Dünyanın en eski şehirleri sıralamasında 9'uncu sırada yer alan, “Küçük Buhara” olarak da adlandırılan, ticaret yollarının üzerinde bulunmasından dolayı birçok savaş, kıtlık ve işgal gören Gaziantep’te, tarihi kültür yolu civarındaki Bakırcılar Çarşısı’nda aylar sonra yeniden hareketlenmeye başladı
Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen ve çekiç seslerinin de nesillerdir hiç susmadan yeni kuşaklara geçtiği tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki sakinliğin yerini hareketlilik aldı.
Yaşanılan depremlerin ardından çekiç ve tokmak seslerinin yeniden yükseldiği çarşıda, esnafın da yüzü gülmeye başladı.
Deprem öncesi Gaziantep’in adeta kalbinin attığı, 500 yıl boyunca çekiç ve tokmak sesinin eksik olmadığı tarihi çarşı kısmen de olsa eski günlerdeki hareketliliği yaşarken, aylardır müşterilerin ve ziyaretçilerin gelmemesinden dolayı işleri olumsuz etkilenen çarşıdaki esnaf, hayatın tamamen normale dönmesi ile birlikte yeniden yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle işlerin hareketlendiğini belirtti.
Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, depremden dolayı sessizliğe bürünen tarihi çarşıda hareketliliğin başladığını ve 500 yıl sonra susan çarşıdaki çekiç seslerinin yeniden duyulmaya başlandığını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonucu müşteri ve ziyaretçi oranında düşüşün yaşandığı çarşıdaki esnafın, deprem sürecinde işyerini kapatmak zorunda kaldığını ve bundan dolayı çarşıdaki asırlardır eksilmeyen çekiç seslerinin susmasıyla çarşının sessizliğe büründüğünü hatırlatan Açık, çarşıda yeninden başlayan hareketlilikten memnun kaldıklarını belirtti.
"Daha yeni yeni yaralarımızı sarmaya başladık"
Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık
6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin esnafı etkilediğinden bahseden Açık, "Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden 11 tane ilimiz etkilendi. Daha yeni yeni yaralarımızı sarmaya başladık çok büyük acılarımız oldu. İnsanlarımızı, canlarımızı, mallımızı mülkümüzü kaybettik. Allah kimsenin başına tekrardan böyle bir acı vermesin. Esnaf olarak Gaziantep olarak ülke olarak çok kötü günler yaşadık." ifadelerini kullandı.
Çarşıdaki esnafın bu süreçte çok olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Açık, "Bize düşen tedbir almaktır. Takdiri Allah'a bırakmamız lazım. Tabi ki bir taraftan da ekonominin tekrar canlanması lazım. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sektörümüzü zorladı. Sektör olarak yerli ve yabancı turistlere hitap ettiğimizden dolayı deprem sürecinden çok olumsuz etkilendik." dedi.
Gaziantep kalesi civarında da restorasyon işleri başladığını belirten Açık, "İnşallah her şey tekrardan yoluna girecek. Turlar yeni yeni gelmeye başladı. Festivaller başlayacak eski günlere döneriz diye umut ediyorum. Birkaç aydır esnafımızın işleri hareketlendi. Turistlerin ve gurbetçilerin gelmesi işlerimizi bir nebze dahi olsa hareketlendirdi." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)