LED ampuller gerçekten tasarruflu mu?

Özellikle son yıllarda ev ve iş yerlerinde kullanımı gittikçe yaygınlaşan LED ampuller, eski tip ampullerin kullanımını bitirme noktasına getirdi. Peki, kullanımı artan LED ampuller sağlıklı mı, gerçekten tasarruf sağlıyor mu?

Ekleme: 05.09.2023 12:05:06 / Güncelleme: 05.09.2023 12:06:16 / Röportaj / Batman Haberleri
Destek için 

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Elektrik ve Elektronik Mühendisi Garip Ceylan, LED ampullerin eski tip ampullere göre hem sağlıklı hem de ciddi oranda tasarruf sağladığını belirtti.

Elektriğin yıllardan beri insan hayatını hem makineler hem aydınlatma hem de başka alanlarda çok fazla kolaylaştırdığını ifade eden Ceylan, özellikle son 10 yıldır LED ampullerin kullanımının gözle görülür şekilde arttığına işaret etti.

Garip Ceylan

"Elektrik bu kadar yaygın değildi"

Geçmiş yıllarda evlerde çok fazla elektrik kullanılmadığını anımsatan Ceylan, "Çünkü yaygın değildi. Ya da çok zor şartlar altında bizlerin kullanımına sunuluyordu. Bizlere ulaştığında dahi kısıtlı oluyordu. Ama şu anda elektrik kullanımı çok fazla yaygınlaştı ve insan hayatında inanılmaz derecede yer edindi. Hatta elektrik yaygın olmadığı zamanlarda gaz lambaları kullanılıyordu." diye konuştu.

Gelişen teknolojiyle birlikte tasarruflu ampul kullanımının da yaygınlaştığını vurgulayan Ceylan, özellikle vatandaşlar tarafından son yıllarda kullanımı artan LED ampullerin göz sağlığı için de olumlu etkisinin olduğuna dikkat çekti.

"Sarı ampuller gözü yoruyor"

Ceylan, "Elektrik yaygınlaştıkça sarı renkli yuvarlak ampuller kullanılmaya başlandı. Daha sonra tasarruflu ampuller, sonrasında ise LED ampuller kullanıma sunuldu. Tabi bunların arasında farklılıklar vardır. LED ampuller ve tasarruflu ampullerin ışığı sarı ampullere göre gözü daha az yoruyor. Göz de bir sağlıktır. Bugün ne yaparsak yapalım, sağlığımızı geri almak için neredeyse milyonlar harcayabiliyoruz." dedi.

"LED ampuller yüzde 60-70 daha fazla tasarruf sağlıyor"

LED ampullerin hem sağlıklı hem de ciddi oranda tasarruf sağladığını belirten Ceylan, şöyle devam etti:

"LED ampullerin kullanımındaki artışın sebepleri başlıca şunlardır; Tasarruflu ampuller 8 bin saat kullanılırken, LED ampuller 25 bin saat kullanım ömrü var. Sağlık açısından bakarsak LED ampuller tasarruflu ampullere göre gözü daha az yoruyor. Bu da insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Onun dışında maliyet ve elektrik faturası yönünden LED ampuller yüzde 60-70 daha fazla tasarruf sağlıyor ve LED ampuller diğerlerine göre daha az arızalanıyor ve vatandaşa tasarruf sağlıyor." (İLKHA)