Yaptığı İslami hizmetlerle bölge insanı üzerinde büyük etki bırakan Hizbullah Cemaati'nin öncü şahsiyetlerinden Selahaddin (Sülhaddin) Ürük, şehadetinin 22'nci yıl dönümünde unutulmadı.
Adana'nın Pozantı ilçesinde 5 Eylül 2001'de kaldığı eve yapılan baskın sonucu katledilerek Rahmet-i Rahman'a kavuşan Selahaddin Ürük, şehadet yıl dönümünde yâd ediliyor.
Şehid Selahaddin, 1984 yılında İslami çalışmalara başladı. Bütün vaktini Allah yolunda, tebliğ vazifesi yürütmeye adadı.
Tarihte de nice örnekleri olduğu gibi İslam'a hizmet edenler, karanlık yapılar tarafından kumpaslara maruz kalıyordu. Şehid Salahaddin Ürük de iftiralar nedeniyle işkence, zindan ve hicretle geçen bir hayat yaşadı.
Dünyalık işleri ellerinin tersi ile iterek ömrünü İslami hizmetlere adayan Ürük, 1992 yılında gözaltına alındı ve türlü türlü işkencelerden geçtikten sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevine konuldu.
Yaklaşık 10 ay sonra tahliye olan Ürük hakkında 1994 yılında tutuklama kararı çıkarıldı. Ürük, o tarihten sonra muhacir hayatı yaşamaya başladı.
"Bunun karşılığı elbette şehidlik olacaktı"
25 Nisan 2016 yılında Hakk'ın rahmetine kavuşan Merhum Ürük'ün babası Hacı Mehmet Ürük, evladını İLKHA mikrofonlarına şöyle anlatmıştı:
"Oğlum daha çok küçük yaşlardan itibaren İslami ilimlere yöneldi ve 6 yaşında Kur'an-ı Kerim'i hatmetti. Çok güzel bir ahlaka sahipti. Herkes tarafından sevilen ve sayılan biriydi. Şehid, bir yere oturduğu zaman hemen etrafını gençler sarardı. Gençlere İslam'ı anlatır, nasihatlerde bulunurdu. Özellikle bu dünyanın geçiciliğine aldanılmaması, ahiret yurduna hazırlık yapılması gerektiğini söylüyordu. Sürekli, oturma zamanı değil, Allah ve Resulü için çalışmanın zamanı olduğunu dile getiriyordu. Benimle onun arası çok iyiydi, hiçbir zaman beni üzdüğünü hatırlamıyorum. Hem Hüseyin Velioğlu hem de oğlum, dünyalık makamları terk ederek sadece rıza-i ilahi için çalıştılar. Kur'an ve sünnete sarılarak insanlığa faydalı olmaya çalıştılar. Bunun karşılığı elbette şehidlik olacaktı, nihayetinde şehid oldular."
Dünya nimetlerini elinin tersiyle iten Şehid Salahaddin Ürük'ün babası merhum Hacı Mehmet amcanın da dediği gibi, Kur'an ve sünnete sarılarak çalışanlar, insanlığa faydalı olanlar, elbette karanlık yapılar tarafından hedef gösterilecekti.
Ömrünü İslam'ı tebliğe adayan Selahaddin Ürük'ü tanıyanlar, onun iyi bir Müslüman, iyi bir mü'min olduğuna şahitlik ediyordu.
"Kasıtlı bir şekilde şehid edildi"
Merhum Ürük'ün dava arkadaşlarından Mehmet Bahattin Temel, onu şöyle tanımlıyordu:
"Şehid Selahaddin son gününe kadar İslam'a ve Müslümanlara hizmet etti. Dindar bir neslin yetişmesi için gecesini gündüzüne kattı. Bu uğurda ciddi manada çabalayan değerli bir Müslümandı. Ama maalesef Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarına 'terörist' olarak geçti. Bu asla doğru olamaz. Söz konusu iddia 28 Şubat'ın, o dönemin mahkûm ettiği Müslümanlara yönelik bir ithamıdır, bu bir saldırıdır. Bunun bir an önce düzeltilmesi lazım."
Şehid Salahaddin Ürük'ün şehid edildiği anları aktaran Temel, "Selahaddin daha önce tutuklanmış, gözaltına girmiş, vahşi işkenceler görmüş ve sonra haksız yere zindana konulmuş. Bundan dolayı bir daha o vahşi işkencelere tanıklık yapmamak için bulunduğu evin arka tarafından kaçmak istemiş. Elinde bir şey yok, sadece kaçmak istemiş. Zaten evin etrafının kuşatıldığını biliyor ama bunu da son bir hamle olarak görüyor. Binadan ayrılmak isteyince 'dur' ihtarı bile yapılmadan ağır silahlarla taranmış. Onun üzerindeki derin ve büyük yaralar MG3'ten çıkan kurşunların izleriydi. Siz bu insanın ayağına sıkabilirdiniz, bir vesileyle tutabilirdiniz, bir şeyler yapabilirdiniz ama kesinlikle o dönemde bilinçli bir şekilde Müslümanların içerisinde böyle aktif çalışan kişilikli şahsiyetleri ortadan kaldırmak için bir program olduğunun inancındayız. Bilinçli olarak bu yapıldı." dedi. (İLKHA)