Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekonomik koşullar ve depremin etkilerine rağmen Gaziantep’in ihracatında toparlanmanın devam ettiğini ve ağustos ayı itibarı ile en fazla ihracat yapan 5. il konumuna yükseldiğini kaydetti.
Ünverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ağustos ayı ihracat verilerine göre Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında artışla 927 milyon 832 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, geçtiğimiz yılın ağustos ayında 916 milyon 34 bin dolarlık ihracat yapıldığını anımsattı.
Dönem ihracatında ise depremin yansımalarının devam ettiğini dile getiren Ünverdi, ocak-ağustos döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 oranında düşüşle 6 milyar 589 milyon 447 bin dolar olarak görüldüğünü ifade etti.
Üretim, ihracat ve istihdam odaklı çalışmaya devam ettiklerini ve yaşanan zorlukları ihracatla aşmaya çalıştıklarını kaydeden Ünverdi, fiyat istikrarı vurgusu yaparak, "Ekonomi yönetimi tarafından altı çizilen fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele konusu hem ticari hem sosyal anlamda büyük önem taşıyor. Bugün açıklanan enflasyon rakamları da beklentilerin üzerinde gelmiştir. Üretici fiyatları da yüksek seyrediyor. Üretim maliyetlerini düşürebilirsek bunun tüketici fiyatlarına da olumlu yansımaları olacaktır. Enflasyonu kontrol altına almak ve alım gücünü artırmak zorundayız." diye konuştu.
Ünverdi, "Özveriyle çalışarak üretime, ihracata ve istihdama katkı sunan ihracatçılarımıza, sanayicilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, "Temmuz ayındaki başarılı ihracat performansımızı sürdürerek ağustos ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 artışla da 927 milyon 832 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Ağustos ayında ulaştığımız bu ihracat rakamıyla birlikte en fazla ihracat gerçekleştiren 5. il olduk, 2023 Ocak-Ağustos döneminde ise 6,5 milyar dolar bandını aştık. Deprem felaketi başta olmak üzere pek çok zorluğa rağmen şehrimiz ve ülkemiz için değer yaratan, azimle çalışan tüm ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum." dedi.
"Küresel ekonomideki gelişmeleri dikkatle okumalıyız"
Yükseliş trendine giren Gaziantep ihracatının devam ettirilebilmesi için yurt içindeki gelişmeler kadar küresel ekonomideki gelişmelerin de dikkatle okunması gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldırım şöyle devam etti:
"Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere birçok ihracat pazarında artan yavaşlama sinyalleri var… Bu da dış talebin devamlılığı açısından risk taşıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in ihracatı düşüş eğiliminde… Analistlere göre hiçbir yavaşlama işaretinin görülmediği tek bölge Orta Doğu… Bölge dünyanın diğer bölgelerinin hız kaybettiği bir dönemde önemli bir talep kaynağı olmaya devam ediyor. Öte yandan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS birliği, genişleme kararı aldı… Ve dolara alternatif ortak para birimi oluşturmayı tartışıyor. BRICS birliği önemli çünkü Batı'ya karşı yeni bir jeopolitik ve ekonomik güç olmaya hazırlanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 41’i birlik ülkelerinde yaşıyor. Dünya ekonomisinin yüzde 31,5'ini oluşturuyor. Ülke olarak da şehir olarak da hem bulunduğumuz coğrafi konum hem de ihracat temelli bir ekonomiye sahip olduğumuzdan küresel gelişmelerden çok etkileniyoruz… Dolayısıyla Gaziantep ve ülke olarak gelecek stratejilerimizi küresel gelişmelerden bağımsız oluşturamayız. Biz de bu noktada Gaziantep Ticaret Odası olarak ihracatçılarımıza, üyelerimize projelerimiz ve hizmetlerimizle destek olmaya devam edeceğiz."