Üreticide 5 markette 27 lira KAZANÇ DEĞİL SOYGUN!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 450 ile elmada görüldüğünü açıkladı. Üreticide 5 lira olan elmanın markette 27 lira satılıyor olması vatandaşı adeta çileden çıkarıyor. Kamuoyu ise üretici ve market arasındaki zincirin yıllardır bir türlü denetlenememesinden ve artık “kazanç değil soygun” haline dönüşen bu haksız kazanç çarkından muzdarip…

Ekleme: 03.09.2023 04:00:00 / Güncelleme: 03.09.2023 04:01:01 / Güncel
Destek için 

HASAN ŞENOL / DOĞRUHABER - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 450 ile elmada görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;

ELMADAKİ FİYAT FARKI

“Elmadaki fiyat farkını yüzde 437,8 ile kuru üzüm, yüzde 325,6 ile havuç, yüzde 312 ile kuru soğan, yüzde 218,6 ile kuru incir, yüzde 200,6 maydanoz takip etti. Elma 5,5, kuru üzüm 5,4, havuç 4,3, kuru soğan 4,1, kuru incir 3,2, maydanoz 3 kat fazlaya satıldı. Üreticide 5 lira olan elma 27 lira 50 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 134 lira 46 kuruşa, 6 lira olan havuç 25 lira 54 kuruşa, 3 lira 70 kuruş olan kuru soğan 15 lira 24 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 175 lira 22 kuruşa, 3 lira 63 kuruş olan maydanoz 10 lira 91 kuruşa markette satılıyor.”

MARKETTE 37 ÜRÜNÜN 28’İNDE FİYATLAR ARTTI

“Ağustos ayında markette 37 ürünün 28’inde fiyat artışı, 9’unda fiyat azalışı görüldü. Ağustos ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 45,9 ile kuru üzüm oldu. Kuru üzümdeki fiyat artışını yüzde 37,3 ile maydanoz, yüzde 27 ile yeşil fasulye, yüzde 24,6 ile kuru kayısı takip etti. Markette fiyatı en çok düşen ürün yüzde 20,1 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat düşüşünü yüzde 17,1 ile kuru soğan, yüzde 14 ile sivri biber, yüzde 13,3 ile salatalık izledi.”

ÜRETİCİDE 29 ÜRÜNÜNÜN 15’İNDE FİYAT ARTIŞI OLDU

“Ağustos ayında üreticide 29 ürününün 15’inde fiyat artışı olurken, 8’inde fiyat düşüşü görüldü. 6 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Ağustos ayında üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 43,1 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 40 ile havuç, yüzde 15,6 ile sivri biber, yüzde 9,8 ile kabak izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 47,1 ile domateste görüldü. Domatesteki fiyat artışını yüzde 41,5 ile yeşil soğan, yüzde 36,3 ile maydanoz, yüzde 31,2 ile marul, yüzde 28,3 ile yeşil fasulye takip etti.”

ÜRETİCİ FİYAT DEĞİŞİMİNİN NEDENLERİ

“Kuru soğan ihracatındaki kısıtlama ve arzdaki artış, kuru soğan fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Havuçta yazlık ürün hasadının yoğunlaşması ile yaz aylarında görülen talepteki azalma fiyatların düşmesine neden oldu. Sivri biber, kabak ve patlıcandaki fiyat düşüşü bu ürünlerde arzın artmasından kaynaklandı. Domateste dış talep ve özellikle kışlık kullanım için tüketicinin artan talebi etkili oldu. Fasulye, yeşil soğan, maydanoz ve marulda arz talebi karşılamadı. Fındık fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı açıklamasından sonra yükseldi. Limondaki fiyat artışı, erkenci limon çeşidinin hasadının başlamamış olmasıyla arzda görülen azalmadan kaynaklandı. Patateste de yine arzdaki azalma fiyatları yükseltti. Antep fıstığında yok yılı olması yeni ürünün hasadıyla birlikte fiyatı artırdı.”

 “MISIR ÜRETİCİLERİMİZ AÇIKLANAN MISIR FİYATINDAN FEVKALADE MAĞDUR DURUMDA”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, geçtiğimiz günlerde açıklanan mısır fiyatı konusunda ise şöyle değerlendirmelerde bulundu;

“75 ilimizde mısır üretimi yapan üreticilerimiz kilogram başına 6 lira olarak açıklanan mısır fiyatından memnun kalmadı. Geçen yıl kilogram başına 5 lira 70 kuruş olan mısır fiyatının, bu yıl yüzde 5,3 artışla 6 bin lira açıklanması, fiyatın üreticilerimizin maliyetinin altında kalmasına neden oldu. Mısır fiyatı çiftçi için hayal kırıklığı yaşattı. Telefonlarımız susmuyor, sosyal medyada çiftçilerimiz Ziraat Odalarımıza da baskı yapıyor.

29 Ağustos 2023 tarihi itibariyle Akdeniz Bölgesinde yüzde 14 nem oranı olan mısırda fiyatlar kilogram başına 5 lira 10 kuruş ve 5 lira 20 kuruş arasında değişiyor. Mısır hasadının tüm bölgelerde yoğunlaşmasıyla fiyatların daha da gerilemesinden endişe ediliyor.

Üretimin her geçen gün zorlaştığı bu dönemde üreticilerimiz gereğini yaptı. Mısırını üretti hatta rekor seviyeye çıkardı. Üretimin artması sevindirici olmakla birlikte, artan üretimin bin bir emekle üretim yapan çiftçilerimizin refahına da yansıması önemlidir. Bu nedenle açıklanan mısır alım fiyatı yeniden değerlendirilerek artırılmalı, son 6 yıldır değişmeyen kilogram başına 3 kuruş olarak uygulanan mısır primi üreticilerimizin gelirini koruyacak seviyeye çıkarılmalıdır.”

 “GÜBRE VE MAZOTTA FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDİYOR ”

“Gübre ve mazot fiyatlarının artışı devam ederken, yeni üretim sezona hazırlanan üreticilerimizin endişesi sürüyor. Mazotta son yapılan fahiş fiyat artışından sonra ağustos ayında düşük de olsa bu fiyat artışlar devam etti. Gübre fiyatları ise son üç aydır devamlı bir artış gösteriyor. Gübrede geçen ay oluşan yüzde 33’e varan artışın ardından, ağustosta geçen aya göre yüzde 16’yı geçen artışlar görüldü.

Kışlık ekim dönemine kısa bir süre kala artan gübre ve mazot fiyatları karşısında üreticilerimiz bu girdileri karşılayabilmek için hasat mevsiminde gelirlerinin artmasını bekliyor. Üreticilerimizin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için ürün satış gelirlerinin yeterli olmasının yanında, mazot, gübre başta olmak üzere tüm girdi fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve mazot ve gübre desteklerinin artırılarak bir an önce üreticiye ulaştırılması gerekiyor.”

YILLARDIR BİR TÜRLÜ DENETLENEMİYOR

Bayraktar’ın bu yerinde tespit ve açıklamalarından sonra diyoruz ki; hemen her ay TZOB tarafından açıklanan “üretici market fiyatlarındaki değişim” raporu nu ülkede yıllardır dönen hatta artık kanıksanan bir zulüm çarkını açığa çıkarıyor. Tarlada, bağda, bahçede, serada çiftçinin bin bir zahmetle yetiştirdiği ürünü markete gidinceye kadar üç-beş kat artırarak satan aracılar her zaman adeta soygun gibi bir kazanç sağlıyorlar… Ne yazık ki bu durum nedense yıllardır görmezden gelinmekte ve sonuçta kaybeden vatandaş ve ülke ekonomisi olmakta. Kamuoyu üretici ve market arasındaki zincirin yıllardır bir türlü denetlenememesinden ve artık soygun haline dönüşen bu haksız kazanç çarkından muzdarip…