İslam Emirliği: Dünya Bankası'nın Afganistan'daki ekonomik gelişmelere ilişkin raporunu takdirle karşılıyoruz

Afganistan İslam Emirliği, ülkedeki ekonomik gelişmelere ilişkin Dünya Bankası'nın yayımladığı son raporunu değerlendiren yazılı bir açıklama yayımladı.

Ekleme: 02.09.2023 18:05:04 / Güncelleme: 02.09.2023 18:12:17 / Dünya
Destek için 

Afganistan İslam Emirliği Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı Ofisi'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Dünya Bankası tarafından hazırlanan raporda, ülke gerçeklerinin doğru bir şekilde yansıtılması takdirle karşılandı.

Dünya Bankası'nın 31 Ağustos 2023 tarihinde, Afganistan'ın ekonomik durumu hakkında olumlu gelişmelere dikkat çeken bir rapor yayımladığı belirtilen açıklamada, "Raporda, ülkede son aylarda enflasyon oranının düştüğü, yerli gıda üretiminin arttığı ve Afganistan yerel para birimi Afgani'nin (AFN) yabancı para birimleri karşısında değer kazandığı ve bunun da hem gıda hem de gıda dışı ürünlerde fiyatların düşmesine yol açtığı belirtiliyor. Ayrıca ülkede bankacılık sisteminin geliştiği, işletmeler için daha uygun hale geldiği ve daha fazla istihdam olanağının oluşup, ihracatla ithalatın arttığı ve milli gelirde de artış yaşandığı belirtiliyor. Rapor, devlet çalışanlarının maaşlarının zamanında ödendiğini ve kamuya yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirildiğini de kabul ediyor." değerlendirmelerine yer verildi.

Afganistan İslam Emirliği Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdulgani Baradar imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Raporda sunulan gerçeklerin doğru bir şekilde yansıtılmasını takdirle karşılıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"Afganistan İslam Emirliği, uluslararası toplumun olumlu katılımının, yaptırımların kaldırılmasının ve Afganistan'ın dondurulan varlıklarının serbest bırakılmasının, kapsamlı ekonomik kalkınmanın yanı sıra diğer alanlardaki ilerlemeleri de kolaylaştıracağına inanıyor." denilen açıklamada, Afganistan'daki gelişmelerin şeffaf bir şekilde paylaşılması, böylece ülkedeki fiili durumun ve atılan olumlu adımların görülmesi için uluslararası kuruluşlara bir kez daha çağrıda bulunuldu.

Açıklamada son olarak, "Afganistan İslam Emirliği, Dünya Bankası'nın Afganistan'da daha önce finanse ettiği ancak hükümet değişikliğiyle bıraktığı tamamlanmamış projeleri yeniden başlatmasını ve tamamlamasını talep ediyor." denildi. (İLKHA)