Adaçayı hangi hastalıklara iyi gelir?

Eski çağlardan beri halk arasında birçok derde deva olarak bilinen adayı, günlük beslenmede tedavi amaçlı olarak kullanılıyor.

Ekleme: 02.09.2023 17:40:04 / Güncelleme: 02.09.2023 17:55:11 / Sağlık
Destek için 

Her aktarda bulunan adaçayı, özellikle kış aylarında hemen her evin mutfağında bulunuyor. Orta Doğu ve Akdeniz’e özgü aromatik bir bitki olarak bilinen adaçayı, birçok hastalığa iyi geldiği halk arasında biliniyor.

Adaçayının faydaları ve kullanım alanları üzerinde bugüne çok sayıda çalışma yapılmış. Özellikle Alzheimer hastalığı, diyabet, yüksek kolesterol ve menopoz döneminde kullanımı ile ilgili etkili olabileceğine dair birçok çalışma ortaya konulmuş olsa da bilimsel olarak henüz kesin bir kanıt ortaya konulmamıştır.

Adaçayının antibakteriyel özelliği nedeniyle ağız yaralarını iyileştirici özelliği olduğu biliniyor. Ayrıca depresyonu ve stresi azaltır. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Beyin fonksiyonlarını geliştirir. Cilt, leke hastalıklarında kullanılıyor. Mide ve kolestrol hastaları için rahatlatıcı etkisi olduğu biliniyor. Vücuttaki sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir. Aşırı terlemeyi azaltır.

Adaçayı, demlenerek itki çayı olarak tüketildiği gibi, ağız ve boğaz rahatsızlıklarında gargara şeklinde de kullanılır.

Adaçayının faydaları olduğu gibi bazı yan etkileri ve zararları da olabilmektedir. Adaçayı içerisinde bulunan bazı uçucu yağ asitleri düşüğe neden olabileceğinden gebelik döneminde kadınların kullanılmaması tavsiye ediliyor. Ayrıca 12 yaş altı çocuklarda tüketimi önerilmiyor.

Özellikle epilepsi hastalarının kullandığı bazı ilaçların ve antidepresanların etkisini değiştirebildiği belirtiliyor. Bu özelliğinden dolayı sürekli ilaç kullanan hastaların, adaçayı tüketimi konusunda dikkatli olmaları öneriliyor.