Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur?

Bebeklerin göz renkleri zamanla değişiklik göstermektedir. Bazen ilk doğduğunda renkli gözlü olan bir bebeğin göz renginin zamanla değiştiği görülmektedir. Peki bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur?

Ekleme: 31.08.2023 12:24:04 / Güncelleme: 31.08.2023 12:24:44 / Güncel
Destek için 

Bebeklerde göz rengini belirleyen şey anne ve babalarının göz rengidir. Bebeğin  açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması gerekmektedir. Koyu renk daha baskın bir genden gelmektedir. Böyle bir durumda ebeveynlerin  sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebek koyu göz rengine sahip olur.  Eğer anne ve babanın ikisi de mavi gözlüyse bebeğin mavi gözlü olma olasılığı %100’dür. Anne ya da babadan biri renkli gözlü, diğeri kahverengi gözlü ise bebeğin göz rengi için de ortaya iki ihtimal çıkar ama kahverengi daha ağır basar. Eğer büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğin de  mavi göz renkli olma olasılığı oldukça yüksektir.

BEBEKLERİN GÖZ RENGİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Bebeklerin göz rengi hamileliğin 4. haftasında gelişme göstermeye başlar. Bebeklerin göz rengi ilk haftalarda lacivert ve gri renktedir ancak  zamanla pigment miktarına göre değişiklik gösterir. Pigment yok ise mavi gözlü, az ise yeşil gözlü çok ise bebeğin gözleri kahverengi olmaktadır. 

Bebekler ilk doğduklarında pigment henüz oluşmadığından gözleri gri renktedir. Ancak göz renklerinde 1 aydan sonra değişim görülmeye başlar.  Bebeklerin göz rengi 6 ile 9 ay arasında belirginleşmeye, 12 ayda ise kesinleşmeye başlar. 

Ancak bu değişme süreci kahverengi gözle doğan bebekler için geçerli değildir. Gri ya da mavi gözle doğan bebeklerde geçerlidir. Kahverengi gözle doğan bebeklerin göz rengi değişmez 

Etiketler: