Demir eksikliği için ne yemeli?

Hamile ve emziren kadınlarda daha sık görülen demir eksikliğine neyin iyi geldiği merak ediliyor. Tedavi edilebilen bir hastalık olarak bilinir.

Ekleme: 31.08.2023 11:55:05 / Güncelleme: 31.08.2023 12:07:20 / Güncel
Destek için 

Demir eksikliğinin ne olduğu, belirtilerinin ne olduğu merak ediliyor. Kırmızı kan hücreleri dokulara sürekli oksijen taşır.

Demir eksikliği durumunda vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijen taşıyan proteini yeterince üretemez. Yani vücudun hemoglobin üretebilmesi için demire ihtiyacı vardır.

Demir, kandaki oksijeni vücuda taşımakla görevli olduğundan vücut için vazgeçilmez minerallerden biridir. Vücut tarafından üretilmeyen, ancak besinler yoluyla vücuda alınabilen demir, bağışıklık sistemini güçlendiriyor; eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar oluşturuyor.

Demir eksikliği belirtileri

Demir eksikliğinin belirtileri yaşa ve sağlık durumuna göre değişebilir. Bazı kişilerde hiç belirti vermeyebilir. Demir eksikliğinin sebepsiz yorgunluk, solgun cilt, nefes darlığı, baş ağrısı ve baş dönmesi, kalp çarpıntısı, dilde ve ağızda şişlik ve ağrı, tırnaklarda kırılmalar ve şekil değişiklikleri, ellerin ve ayakların sürekli soğuk olması, sık enfeksiyon geçirme gibi belli başlı belirtilerle baş gösterir.

Demir içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesinde fayda var. bu besinlerin ilk sırasında et ve et ürünleri, A ve B grubu vitaminleri, çinko, fosfor ve selenyum gibi zengin mineraller. Bu mineraller dikkatli tüketilmelidir. Bunun yanında yeşil salata tüketilebilir.