Nemrut Krater Gölü'nde yeni misafir yavru boz ayılar görüntülendi

Bitlis’in Tatvan ilçe sınırlarındaki Nemrut Krater Gölü Kalderası’nda yaşayan ve her yıl yenim doğumlarla sayıları artan ayı ailesine iki yeni boz ayı daha eklendi.

Ekleme: 30.08.2023 11:15:05 / Güncelleme: 30.08.2023 12:47:16 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için 

Dört mevsim farklı güzelliğe bürünen Nemrut Krater Gölü Kalderası, son zamanlarda içinde yaşamı sürdüren ayılarla gündeme geliyor.

Kalderaya ayrı bir güzellik katan ayıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Kalderaya gelen doğaseverler, ülkenin farklı kentlerinden gelen yerli turistler, yöre halkı, yanlarında getirdikleri yiyecek ve meyveleri ayı ve yavrularına veriyor.

Vatandaşların ilgi odağı haline gelen ayıların kameraya ilginç görüntüleri yansıyor. Pikniğe gelen vatandaşlar ve doğaseverler, yavru ayılarla fotoğraf çekiyor. Piknikçilerin gitmesinin ardında ayılar çöplüklere dadanıyor.

Sürü halinde gezen ayı ailesine iki misafir yavru ayı daha eklendi. Yaklaşık 4 ay önce doğum yapan anne ayı, karanlığın çökmesi ve ziyaretçilerin kalderayı terk etmesiyle birlikte iki yavrusuna çevreyi tanıtıyor, beslenmesi için adeta eğitim veriyor.

Piknikçiler gidince çöplere dadanıyorlar

İlk kez ortaya çıkan bu iki yavru boz ayı çevreye uyum sağlamaya çalışıyor. Kalderadaki ayıların yaşamına ilişkin gözlemler yapan Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Cihan Önen, ayılara çok yaklaşılmaması uyarısında bulundu.

Önen, "Biliyoruz ki bu son zamanlarda 4 tane maskot ayı, gece gündüz fark etmeksizin insanların içerisinde görünür oldu. Bunun yanında bir anne ayı ve iki yavrusu da 4 aydır aynı bölgededir. Anne ayı, yavrularıyla gündüz pek görünmezken, daha çok gece vakitlerinde, insanlar gittiği zaman çöpleri karıştırıp, dağıtmakta. Aynı zamanda yavrularına besinlere ulaşma noktasında yavrularına bölgeyi tanıtmaktadır." dedi.

İnsanlar için tehlike oluşturuyor

 Pek çok ayının kaldera içerisinde olduğunu belirten Önen, anne ayı ile iki yavru ayı ve 4 maskot ayıyla birlikte 7 tane ayının daha çok insanların içinde görünür olduğunu söyledi.

Vatandaşların daha çok dikkatli olması uyarısında bulunan Önen, "Biliyoruz ki bunlar evcil ayılar değil. Bunlar insanların bıraktığı çöplere gelmektedirler. Burada olması demek, bunların tehlikeli olmadığı anlamına gelmiyor. İnsanlar daha çok bunlarla fotoğraf çekilmek için ya da onları beslemek için daha çok yaklaşmakta. Bu da insanlar için tehlikeli bir durum arz etmektedir. Sonuçta bunlar kafesin içerisinde olan canlılar veya bir hayvanat bahçesinde olan canlılar değiller." ifadesini kullandı. (İLKHA)

İlgili Galeriler